Mays kritikk kom etter at drøyt 50 euroskeptiske parlamentsmedlemmer i hennes eget parti diskuterte hvordan de kunne kaste henne i et møte tirsdag.

– Min karriere i politikken har alltid handlet om min tjeneste. Men faktisk – og dette er det som irriterer meg litt – handler ikke debatten om min framtid; denne debatten handler om framtiden til Storbritannia og det britiske folk, sier May.

– Det er det jeg fokuserer på, og det er det jeg mener alle bør fokusere på. Det handler om å sikre at vi får en god avtale med EU, det er framtiden til folk i Storbritannia som betyr noe, legger hun til.

– Fullstendig upassende

Samtidig langer hun ut mot tidligere utenriksminister Boris Johnson, som trakk seg fra statsrådsposten i protest mot Mays seneste brexit-forslag og ses på som en mulig lederrival i det konservative partiet.

May mener Johnsons språkbruk var «fullstendig upassende» da han i forrige uke sammenlignet brexit-planen hennes med en «selvmordsvest» for Storbritannias grunnlov, som EU sitter med detonatoren til.

Nasjonal protestbevegelse

Etter tirsdagens møte blant konservative euroskeptikere og diverse opposisjonsgrupper i den tverrpolitiske bevegelsen «Leave Means Leave», ble det lansert en nasjonal kampanje mot Mays brexit-planer.

EU-motstander og visepresident i bevegelsen Nigel Farage får selskap av tidligere brexit-minister David Davis når den første «Kast Chequers»-demonstrasjonen holdes i byen Bolton neste lørdag. I likhet med Johnson trakk Davis seg fra sin statstrådpost i juli i protest mot Mays brexit-planer.

En rekke flere demonstrasjoner er planlagt rundt om i Storbritannia de neste ukene for å «kjempe mot forsøkene på å undergrave brexit», heter det på Leave Means Leaves nettsider.

Ingen Johnson

Brexit-tilhenger Johnson, som er bookmakernes favoritt til å ta over etter May, er ikke på listen over konservative politikere som fronter demonstrasjonene.

Isteden kom han i et intervju med Telegraph lørdag med oppfordringer til tory-folkevalgte om å stanse kampanjen for å kaste May, og isteden prioritere motstand mot brexit-planen hennes.

– Det handler ikke om å kaste statsministeren. Det handler om å kaste Chequers-planen, sa han med henvisning til brexit-strategien Mays regjering kom fram til i juli.

Miljøvernminister Michael Gove, en annen mulig May-rival, uttrykte senere samme dag støtte til Chequers-enigheten.

– Det er den rette tilnærmingen nå, siden vi må sikre at vi respekterer brexit-avstemningen og utnytter de mulighetene det å stå utenfor EU gir oss, sa han.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Finanskrisen forklart på halvannet minutt
Da den amerikanske banken Lehman Brothers gikk konkurs 15. september 2008, stoppet verden opp.
01:32
Publisert: