Opplysningen er lagt ut av BBCs politiske redaktør på Twitter. Det er uklart hvem som er kilden.

– Statsministeren har ikke til hensikt å gå av, og arbeider for å danne en regjering basert på at partiet hennes er det største målt i både antall stemmer og seter i Parlamentet, skriver Laura Kuenssberg.

Sky News melder det samme, men kanalen oppgir heller ingen kilde.

Kuenssberg føyer til at May har et stort problem siden statsministeren skrev ut nyvalg fordi hun mente hun ikke hadde autoritet nok med det flertallet hun hadde tidligere.

– Hun har MYE mindre denne morgenen, skriver Kuenssberg.

Statsminister Theresa May og de konservative har gjort et langt dårligere valg enn de hadde regnet med.

May konstaterte før valget at hun ville gå av hvis hun tapte flertallet i Parlamentet.

– Hvis jeg bare taper seks seter, vil jeg tape valget, og Jeremy Corbyn vil sette seg ned for å forhandle med Europas presidenter og statsministere, skrev May i et Facebook-innlegg 20. mai, med henvisning til de kommende Brexit-forhandlingene.

Står klar

Labour-leder Jeremy Corbyn sier han er «klar til å tjene» Storbritannia etter torsdagens parlamentsvalg.

– Det er et fantastisk resultat for Labour ettersom folk stemte for håp. Unge og gamle gikk sammen i går, sier Corbyn fredag, ifølge BBC.

Corbyn har tidligere fredag uttalt at statsminister Theresa May må gå av etter det dårlige valgresultatet for Det konservative partiet. Han gjentok oppfordringen da han møtte pressen fredag formiddag. Labour-lederen sa videre at politikken har endret seg.

– Politikken kommer ikke til å gå tilbake til den boksen der den var tidligere, fortsatte Corbyn.

Han sa også at folket har fått nok av innstramminger og kutt i offentlige midler.

Corbyn sa videre at brexit-forhandlingene må fortsette, uavhengig av hvilket parti som danner regjering. Ifølge Reuters sier Corbyn videre at en handelsavtale med Europa er det viktigste elementet i de kommende brexit-forhandlingene.

Skeptiske

 Professor Matthew Goodwin ved Kent University mener May nå er så svekket at hun risikerer å bli byttet ut allerede før sommeren er over.

– Dette er et massivt problem for De konservative og Theresa May, som i løpet av kort tid går inn i forhandlinger med EU. May vil nå komme under et enormt press. Partiet vil muligens vurdere å bytte ut partilederen, sier Goodwin, som er ekspert på britisk politikk, til DN.

Matt Cole, historiker og statsviter ved University of Birmingham, sier til TT at det blir svært vanskelig for May å overleve fremover.

Lena Karlsson ved det svenske Utrikespolitiska Institutet deler også dette synet.

– May har ikke den sterke posisjonen i det konservative partiet. Hun fikk partilederposten etter intern strid og etter at andre kandidater falt ut. Hun svekkes ved at hun ikke hadde trengt å utløse nyvalg. Hun har satt seg selv i en knipe og tok for gitt at hun skulle gå seirende ut, sier Karlsson.

Det finnes nå flere spørsmål enn svar, påpeker Stuart Wilks-Heeg, som leder det politiske fakultet ved University of Liverpool, overfor Ritzau.

– Det er et svært overraskende valgresultat og det er usedvanlige omstendigheter. Akkurat nå er det ikke mulig å gi et klart svar på hvem som kan danne regjering, sier Wilks-Heeg.

– Sist vi hadde en tilsvarende situasjon var i 1974. Også den gang skrev en konservativ regjering ut nyvalg og endte med tilbakegang, sier han videre.

Regjeringssamtaler

Statsminister Theresa May har førsterett til å forsøke å danne regjering. Det kan hun og det konservative partiet gjøre enten ved å danne koalisjon med noen av de andre partiene, eller ved å danne mindretallsregjering. Begge deler vil være vanskelig å få til, mener Wilks-Heeg.

– Den mest naturlige kombinasjonen vil være å danne en koalisjon med Nord-Irlands unionistiske parti DUP, sier han.

DUP mener selv at partiet kan få en nøkkelrolle som støtteparti dersom De konservative danner mindretallsregjering.

– Det er for tidlig å spekulere, men dersom resultatet blir som det nå ser ut, vil DUP få mulighet til å utøve stor makt, sier DUPs Jeffrey Donaldson til BBC.

Corbyn vil ha makt

Samtidig ber Labour-leder Jeremy Corbyn om at May må gå av. Hun må gjøre det rette for landet og trekke seg slik at en ny regjering kan dannes, sa han allerede før valgresultatet var klart.

Storbritannia-kjenner Øivind Bratberg mener det ikke kan utelukkes at Labours radikale leder Jeremy Corbyn ender opp som statsminister.

– Ut fra valgdagsmålingene er det mulig å se for seg en mindretallsregjering fra Labour med parlamentarisk støtte fra en regnbuekoalisjon, sa Bratberg til NTB natt til fredag.

– Hvis valgdagsmålingen stemmer, er dette et jordskjelv, sa Bratberg, som mener et slikt utfall også kan føre til en maktkamp i Det konservative partiet.

– Dette er en katastrofe for Theresa May. Det vil settes spørsmålstegn ved hennes lederskap, og hun vil bli satt under sterkt press til å gå av, sier Iain Begg, professor i statsvitenskap ved London School of Economics ifølge TT.(Vilkår)

Har Kim (32) kommet i bedre form av elsykling?
Episode 2: Påmelding. DN følger Kim Finseth (32) gjennom ett år mens han trener seg opp til Birkebeinerrittet 2017 - på elsykkel.
05:13
Publisert: