Den franske økonomen og forfatteren Thomas Piketty ble verdenskjent etter utgivelsen av boken «Kapitalen i det 21. århundre» i 2013. Boken er siden oversatt til 40 språk og solgt i flere enn 2,5 millioner eksemplarer.
Boken som handler om forholdet mellom kapitaloppsparing og ulikhet utløste heftige økonomiske debatter verden rundt etter at den kom i engelsk utgave i 2014.
I Norge ble Piketty særlig kjent i 2015 etter at han i programmet Skavlan presset daværende Norwegian-sjef Bjørn Kjos hardt om størrelsen på hans nettoformue.
Nå kommer Piketty med ny bok som blant annet er en veiledning i å avskaffe milliardærer, skriver Fortune. Bokens navn er «Capital and Ideology» (Kapital og ideologi) og er på 1232 sider. Piketty lanserer i boken en rekke konkrete forslag for en mer rettferdig verden – som han kaller «deltagende sosialisme».
-Tiden er inne for å avslutte denne fasen med å helliggjøre eiendom, og for å gå utover kapitalismen, sa Piketty til det franske magasinet L’Obs, ifølge Fortune.
«Helikopterpenger» til alle
I den nye boken argumenterer Piketty, ifølge L’Obs, for at ingen aksjonærer skal få kontrollere mer enn ti prosent av stemmene i et selskap – selv om de har en mye større eierandel.
Men det er neppe det mest radikale forslaget i boken. Her er to andre forslag som garantert vil vekke debatt:
Piketty støtter ifølge Fortune en slags kapitalutdeling til alle innbyggere – en variant av såkalte helikopterpenger – som han kaller «arv for alle». For en fransk statsborger ville det for eksempel innebære at alle får et engangsbeløp på 120.000 euro (1,2 millioner kroner) når de fyller 25 år.
Må dele
Han foreslår også at når man blir rik nok så må man dele sin formue.
– Systemet jeg foreslår gjør det mulig å eie flere millioner euro, eller til og med titalls millioner, i det minste for en stund. Men de med flere hundre millioner euro, eller flere milliarder, må dele makten, sa Piketty til L’Obs ifølge Fortune.
En av bokens viktigste poeng er at man misforstår hvis man ser på urettferdighet som rotfestet i vår natur eller som en konsekvens av teknologiske endringer, skriver Fortune.
– I denne boken vil jeg prøve å overbevise leseren om at lærdommen fra historien kan benyttes til å definere en mer krevende norm for rettferdighet og likhet, skriver han i et utdrag fra den nye boken utgitt av avisen Le Monde.
Boken utgis i Frankrike torsdag, men kommer ikke i engelsk oversettelse før mars neste år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.