I 2021 ble Tiktok kåret til verdens mest besøkte nettjeneste – foran Google, Facebook, Microsoft og Apple, ifølge Cloudfare. Den kinesiskeide tjenesten videoplattform har utviklet avanserte algoritmer. Målet er å fange brukere med oppmerksomhet og avhengighet.

Det har de klart på en måte som gjør at konkurrenter og politikere frykter tjenesten – med god grunn, viser det seg.

– Angrep mot fri presse

Journalister som har forsøkt å se Tiktok i kortene har fryktet de er blitt overvåket, når de har hatt kontakt med kilder som jobber i selskapet. Flere amerikanske medier har tidligere skrevet om denne mistanken, blant annet Forbes.

Dette ble avvist av Tiktok i oktober, hvor de kritiserte Forbes for å «mangle journalistisk integritet».

Nå bekreftes dette av Tiktoks kinesiske eierselskap, Bytedance.

Selskapets juridiske direktør, Erich Andersen, sendte en epost til ansatte på torsdag hvor han beskriver hvordan ansatte hadde brukt geografiske IP-adresser til journalister.

«Disse ble brukt for å se om de befant seg på samme sted som ansatte som var mistenkte for å lekke konfidensiell informasjon», skriver Andersen, ifølge The Verge.

Selskapet ble tvunget til å igangsette en etterforskning etter flere kritiske reportasjer i amerikanske medier, blant annet i Forbes, Financial Times og Buzzfeed. Et eksternt amerikansk advokatselskap ble hyrt inn for å lede etterforskningen.

«Dette er et direkte angrep mot ideen om en fri presse og den viktige rollen den har i en velfungerende demokrati», sier Forbes-redaktør Randall Lane i en uttalelse.

Flytter data til USA

Tiktok, som er den internasjonale appen fra Bytedance, har lenge blitt sett på med betydelig skepsis. Tidligere president Donald Trump vurderte å forby appen i USA. Selskapet har tilgang til enorme datamengder på brukerne.

Ledelsen påstår de ikke kjente til hva et «fåtall ansatte» foretok seg.

– Jeg ble svært skuffet da jeg ble gjort oppmerksom på dette, og jeg er sikker på at du føler det samme. Vi har brukt store krefter på å bygge opp tillit. Denne kommer til å bli betydelig undergravet på grunn av oppførselen til noen få enkeltpersoner, skriver Bytedances konsernsjef Rubo Liang i en epost til ansatte.

Bytedance er i ferd med å flytte brukerdata på amerikanske brukere over på dataservere som driftes av det amerikanske selskapet Oracle. Bytedance flyttet Tiktoks juridiske hovedkontor til Singapore i 2020.

Den amerikanske Kongressen kan allerede før nyttår forby Tiktok å bli installert eller brukt på offentlig eide telefoner og nettbrett.

– Idet Tiktok forsøker å overbevise amerikanske beslutningstagere om at de kan stole på tjenesten, og hvor de har alle incentiver til å sørge for at brukerdataene er sikret, misbrukte morselskapet i Beijing systemene for å få tilgang på informasjon om journalister. Dette bør være den siste spikeren i kisten om tanken om at amerikanske myndigheter kan stole på Tiktok, sier Brendan Carr, som sitter i styret i den amerikanske teleregulatoren Federal Communications Commission (FCC) til Forbes.

Vil forby Tiktok

Tiktok har nesten 1,2 millioner voksne brukere i Norge, ifølge Social Medier Tracker for tredje kvartal fra ipsos.com. I Sverige har regjeringsansatte blitt bedt om å slette appen, det har ikke de norske statsrådene. Justisminister Emilie Enger Mehl bruker Tiktok. I forrige uke skrev Dagbladet at både helseminister Ingvild Kjerkol og fiskeriminister Bjørnar Skjæran har hatt Tiktok på jobbtelefonen. Skjæran opplyser til Dagbladet at han brukte appen én gang, men at den nå er slettet.

– Den siste utviklingen forsterker bekymringen for at selskapet gjentatte ganger har latt dataingeniører og ledere i Kina få tilgang til private data fra amerikanske brukere. Dette kommer til tross for gjentatte påstander til amerikanske myndigheter om at disse dataene var beskyttet. Det er på tide det kommer en løsning, sier Senator Mark Warner fra Demokratene i en uttalelse, ifølge New York Times.

Den republikanske senatoren Marco Rubio mener det ikke er nok at amerikanske brukerdata flyttes over til servere som er plassert i USA.

– Ingen bør bli overrasket eller lurt av Bytedances offentlige unnskyldning. Selskapet er desperat av å den økte bekymring hos begge partier rundt hvordan det er mulig for det kinesiske kommunistpartiet å bruke brukerdataene på amerikanske borgere som et mulig våpen. Hver dag blir det mer tydelig at vi må forby Tiktok, sier Rubio i en uttalelse.

RETTELSE: I en tidligere versjon av denne saken sto det at fiskeriminister Bjørnar Skjæran bruker Tiktok. Det er feil, og er rettet til at han har hatt appen, men at den nå er slettet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.