Det kinesiske selskapet Bytedance har knappe tre uker på seg til å finne en løsning på fremtiden til videoappen Tiktok. USAs president Donald Trump vil forby Tiktok i USA fra midten av september. Trump hevder at Tiktok lagrer sensitiv informasjon på brukerne.
Det er kaos i forhandlingskulissene. Microsoft var tidlig ute med å ha samtaler med eierselskapet Bytedance om å sikre seg Tiktoks amerikanske virksomhet. Videoappen har rundt 100 millioner brukere i USA og halvparten benytter appen daglig.
Oracle, Twitter og Netflix skal også ha vist interesse de siste ukene. Prisen ventes å havne på mellom 20 og 50 milliarder dollar.
– Til tross for all støyen, er det kun en mulighet her. Det er Microsoft, sier analytiker Dan Ives hos meglerhuset Wedbush til Fox Business.
Microsoft startet tidlig i sommer samtaler med eierselskapet Bytedance om å ta en mindre eierpost i Bytedance. Grunnleggeren har bakgrunn som Microsoft-ingeniør.
Ifølge en kilde i Microsoft har administrerende direktør Satya Nadella sterke ambisjoner om å vinne budet:
– Satya ønsker det. Han ser det som en pris, sier kilden til Fox.
Det amerikanske selskapet så opprinnelig på investeringen i Bytedance som en forretningsmulighet, hvor Bytedance ville flytte store kontrakter på datalagring fra Google til Microsofts nettskyløsning.
«Hva som startet som forhandlinger om en liten investering har utviklet seg til å bli en stor, rotete, politisk såpeopera», skriver New York Times i en lengre dokumentarartikkel.
– Det er enestående
Det politiske presset fra Trump-administrasjonen og korte tidsfrister har gjort at alle scenarioer vurderes – fra å selge Tiktoks amerikanske virksomhet til at Bytedance kvitter seg med hele appen, som er tilpasset internasjonale markeder utenfor Kina.
– Det er enestående at USA tvinger et selskap til å selge seg selv. Dette er et tvangssalg. Bytedance forsøker å unngå så mye de kan at dette blir et brannsalg, sier jusprofessor Steve Davidoff Solomon ved University of California in Berkeley til den amerikanske avisen.
Kinesiske myndigheter har kritisert Trumps presidentordre – til tross for at Kina har blokkert Facebook, Youtube, Twitter, Whatsapp og en rekke av de mest populære internettjenestene fra amerikanske selskaper.
– Dette er nakenmobbing og politisk manipulering. USA må ikke åpne Pandoras eske, hvis ikke vil de høste hva de sår, sa pressetalsmann Wang Wenbin i det kinesiske utenriksdepartementet tidligere i august.
Mafiametoder fra Chicago
ByteDance er et av verdens mest verdifulle privateide selskaper med en antatt verdi på rundt 100 milliarder dollar. Flere amerikanske investeringsselskaper, blant annet Sequoia Capital og General Atlantic, har kjøpt aksjer og finansiert selskapet under oppstarten.
Det har ikke manglet på reaksjoner på sosiale medier og i statskontrollerte kinesiske medier.
– Det er slik Chicago-mafiaen gjør det: de plasserer et våpen mot hodet og beordrer deg til å inngå en avtale. Det er ingen grunn til å diskutere lovligheten av dette da det ikke eksisterer. Dette er rett og slett umoralsk, sier professor Shen Ye ved School of International Relations and Public Affairs ved Fudan University til Global Times.
Zhang Yiming, som er grunnlegger av Bytedance, har forhandlet direkte med Microsoft siden juli. Han har indikert at han ikke har noe valg.
«Selv om dette er urimelig er det en del av den juridiske prosessen. Vi som selskap har ikke noe valg enn å følge loven», skrev han i en intern epost til ansatte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.