Bytedance er en sjelden fugl i det kinesiske oppstartsmiljøet. Vanligvis kommer internettgigantene Alibaba, Tencent og Baidu inn på eiersiden tidlig i oppstartsprosessen og legger selskapene inn i sine egne digitale økosystemer.
Men grunnlegger Zhang Yiming har holdt storselskapene på avstand. Det har lønnet seg. 36-åringen har ifølge Forbes en formue på rundt 150 milliarder kroner.
Verdens største «enhjørning»
Syv år gamle Bytedance er blitt verdens mest verdifulle oppstartsselskap, med en verdi på 75 milliarder dollar (680 milliarder kroner), ifølge CB Insights. Under den siste emisjonen deltok blant andre finansinstitusjonene Goldman Sachs og Morgan Stanley.
Omsetningen til det privateide selskapet, som ikke offentliggjør regnskaper, havnet på rundt 75 milliarder kroner i første halvår. Målet er å fordoble omsetningen fra i fjor og havne på rundt 150 milliarder kroner i 2019, ifølge The Information.
Det meste av omsetningen fra «enhjørningen» kommer fra det kinesiske markedet, hvor Bytedance-appen TikTok er blitt en suksess. Denne lar brukerne lage enkle og morsomme videoer som kan deles med et par sveip på mobilen.
TikTok var i andre kvartal den nest mest nedlastede appen for Iphone i verden med over 27 millioner førstegangsinstallasjoner – foran Instagram, Snapchat, Facebook og Whatsapp, ifølge Sensortower.com. I tillegg installerte over 130 millioner Android-brukere appen.
Spesielt de unge trekkes mot TikTok.
– I årevis så Silicon Valley ned på Kina-teknologien og trodde de bare kopierte. Nå er det en bevissthet om at Kina står bak innovasjon og ligger foran innenfor enkelte områder, sier Rebecca Fannin, som er forfatter av boken «Tech Titans of China» til CNBC.
Avhengig av AI
Zhang Yiming hadde bakgrunn fra Microsoft og kinesiske internettselskaper da han startet Bytedance. Han utviklet en app som benytter kunstig intelligens for å innhente og behandle nyheter fra aviser, nettsider og andre kilder – og deretter presentere et sammendrag.
«Selskapets målsetning er å kombinere styrken fra kunstig intelligens med fremveksten av mobilt internett for å revolusjonere måten folk bruker og mottar informasjon på», skrev Zhang i den opprinnelige forretningsplanen.
Syv år senere ligger Bytedances verdier i kundebasen, algoritmer til bruk i kunstig intelligens og 1,6 millioner terabyte med brukerdata, ifølge Technode.
«TikTok er helt avhengig av kunstig intelligens og det utgjør hele forskjellen. Dette er den første forbrukerappen der kunstig intelligens er produktet. Det er representativt for et bredere skifte», skrev partner Connie Chan hos Andreessen Horowitz i et innlegg.
Det amerikanske investeringsselskapet har investert i en rekke av Silicon Valleys oppstartsselskaper de siste 20 årene, blant annet Facebook, Groupon og Lyft.
Chan spør seg om appen er en trojansk hest til tradisjonelle sosiale nettverk. Dette er en metafor for triks eller lureri som har som mål å invitere en fiende innenfor en sikkert beskyttet bastion eller område.
Fremmer kinesiske mål
Videoer fra demonstrasjonene i Hongkong de siste månedene har forsvunnet fra søk via Bytedances tjenester. The Guardian har fått tak i dokumenter som viser at innhold som er kritisk til Kina sensureres, blant annet krav om et selvstendig Tibet eller religiøse spørsmål.
– Du kan ikke legge ut noe som strider mot den offisielle partilinjen og forvente at det skal bli liggende. Fengslingen av mer enn en million uigurer, korrupsjon på høyt nivå eller demonstrasjonene i Hongkong; ikke noe blir værende. Alt som legges ut må være i tråd med den versjonen av verden de ønsker folk skal se, sier Kina-analytiker Matt Schrader hos tenketanken Alliance for Securing Democracy til Washington Post.
Internasjonale statsledere som Donald Trump, Barack Obama, Kim Jong-un og Narendra Modi er på en egen liste som overvåkes spesielt.
«Dokumentene viser hvordan Bytedance fremmer kinesiske utenrikspolitiske mål gjennom appen», skriver den britiske avisen.
En representant for selskapet sier praksisen som fremkommer i dokumentene ble avsluttet i mai i år.
«Nå benytter vi en lokal tilnærming med bruk av lokale moderatorer, lokalt innhold og lokal tilpasning av hendelser i verdenspolitikken», sier vedkommende til The Guardian.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.