TikTok har tatt verden med storm. Det er foretatt over 750 milliarder nedlastinger i år. Det kinesiske eierselskapet, Bytedance, er blitt verdens mest verdifulle private oppstartsselskap med en verdi på rundt 75 milliarder dollar.

Med et par sveip på mobilen kan enkle amatørvideoer bli virale suksesser som går sin seiersgang verden rundt. Dette er en ny type sosiale medier, som er svært forskjellig fra Facebook og Instagram. Brukere kan over natten oppleve at tusener har sett en video, som deles fritt.

Blant årets mest populære virale videoer er et forsøk på å lage «elefanttannkrem», en flyvende kakerlakk og en Croc-sko fylt med barberskum. Lis Nas X ble kåret til årets TikTok-artist denne uken.

TikTok er det første kinesiske internettselskapet som har lykkes internasjonalt. Det skremmer amerikanske politikere.

«Svarer ikke på spørsmål»

Bytedance er verdensledende innen bruk av kunstig intelligens. De har samlet enorme datamengder på brukerne, interesser, når og hvordan de ser på videoer. Dette skaper en avhengighet som de amerikanske konkurrentene foreløpig ikke matcher.

Amerikanske senatorer hadde avtalt møter med Alex Zhu, som overtok som konsernsjef for selskapet i november, denne uken. Han har tilbrakt mye tid i USA de siste ukene for å berolige skeptikere til det kinesiskeide selskaper.

«Tiktok har nettopp kansellert møtet med meg denne uken. Ikke villige til å svare på spørsmål. Fikk de en telefon fra Beijing,» spør senator Josh Hawley fra Missouri på Twitter.

TikTok sier i en uttalelse til Business Insider at de «ikke prioriterer noe annet mer enn å svare på spørsmål fra medlemmer av Kongressen». Selskapet sier at de vil møte amerikanske politikere i 2020 for å sikre at «samtalene blir så produktive som mulig».

Ønsker full eterforskning

Senator Marco Rubio fra Florida har bedt om en full etterforskning av TikToks eierselskap Bytedance, som kjøpte det amerikanske selskapet Musikal.ly i 2017. Dette er dette oppkjøpet som har skapt grunnlaget for den internasjonale ekspansjonen det siste året.

«Disse kinesiskeide appene blir i økende grad brukt til å sensurere innhold og kneble åpen diskusjon om temaer som den kinesiske kommunistledelsen anser som følsomme,» skriver Rubio i et brev til Committee on Foreign Investment in the United States, som etterforsker utenlandske investeringer i USA.

Det amerikanske forsvaret kom med et foreløpig forbud nylig for soldater om ikke å installere appen på private smarttelefoner. En endelig beslutning ventes å komme før jul.

Den amerikanske tenåringen Feroza Aziz mottok en unnskyldning fra selskapet etter at hun ble utestengt fra appen. Dette skjedde etter at hun publiserte en video hvor hun kommenterte de kinesiske interneringsleirene for muslimer i Xinjiang-provinsen.

Det amerikanske finansdepartementet har også startet en etterforskning av teknologiselskaper. De vurderer nye definisjoner på hva som er «sensitiv personinformasjon» hvor kunstig intelligens og algoritmer kan gi tilleggsinformasjon om brukerne. Dette skal legges frem i 2020.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.