Donald Trump ga i begynnelsen av august Bytedance en frist på 45 dager på å inngå en avtale på salg av videoappen Tiktoks amerikanske virksomhet og overføre amerikanske brukerdata til amerikanske dataservere. Fristen går ut denne uken.

Garantist

Microsoft startet umiddelbart forhandlinger om et regelrett kjøp av videoappen. På forsommeren vurderte Microsoft å foreta en finansiell investering og samarbeide med det kinesiske selskapet internasjonalt.

Natt til søndag ble det oppnådd enighet, men med et annet selskap. Microsoft nådde ikke frem, bekrefter det amerikanske teknologiselskapet.

«Vi er sikre på at vårt forslag ville ha vært bra for Tiktoks brukere og samtidig beskytte nasjonale sikkerhetsinteresser», skriver Microsoft i en uttalelse.

Det amerikanske databaseselskapet Oracle vil bli bekreftet som Tiktoks «pålitelige tekniske partner», ifølge Wall Street Journal og New York Times.

Oracle skal bli en garantist for at amerikanske brukeres videoer og annen informasjon ikke kan overføres til Kina. Bytedance har flere ganger avvist at TikTok utgjør noen fare for USAs nasjonale sikkerhet.

Microsoft sier i uttalelsen at de hadde foreslått «betydelig endringer for å sørge for at tjenesten innfridde den høyeste standarden for sikkerhet, personvern, nettsikkerhet og motarbeide falsk informasjon».

«Vi ser frem til å se hvordan tjenesten utvikler seg på disse områdene», skriver Microsoft.

Kinesiske restriksjoner

Kinesiske myndigheter la restriksjoner på forhandlingene i august. De nektet at den underliggende teknologien, hvor det blant annet inngår betydelig bruk av kunstig intelligens, kunne selges til utlandet.

TikTok var svært tidlig ute med å ta i bruk kunstig intelligens, som gjør tjenesten mer populær og avhengighetsskapende. På under to år har antall faste brukere i USA blitt tidoblet til over 100 millioner i måneden.

Oracle har samarbeidet med de to amerikanske investeringsselskapene General Atlantic og Sequoia Capital, som allerede er aksjonærer i Tiktoks eierselskap, Bytedance, og også er representert i styret.

Oracle står bak avanserte databasesystemer som siden 1980-tallet er benyttet av de største selskapene i verden, blant annet verdens største finansinstitusjoner og industriselskaper. Oracle er ikke kjent som et forbrukerselskap.

Sannsynligvis vil merkevaren TikTok bestå og Oracle vil drifte Tiktoks databaser hvor amerikanske brukerdata ligger på servere plassert i USA.

Støtter Trump

Oracles grunnlegger Larry Ellison er en av USA rikeste med en formue på 67 milliarder dollar og eier over 35 prosent av Oracle.

Han har alltid vært fascinert av Asia og sett på seg som «næringslivets samurai» og en outsider. Hans private eiendom i Silicon Valley ser ut som en samuraihøyborg fra 1600-tallets Japan.

Luksusyachten Musashi er oppkalt etter den legendariske samuraien med samme navn, som var en fryktet og respektert fekter med en egenutviklet sverdteknikk.

Ellison var en tidlig investor i Tesla og eier rundt to prosent av elbilprodusenten. Han eier også øyen Lanai – Hawaiis sjette største øy, og en omfattende historisk kunstsamling bestående blant av den største internasjonale samlingen av samuraisverd.

Slik svarer Trump på anklagene om at han ikke tok koronapandemien på alvor
Bob Woodwards bok hevder at Donald Trump ikke tok pandemien på alvor. Slik svarer Trump.
00:21
Publisert:

Ellison støttet Donald Trump under presidentvalget i 2016.

– Jeg tror ikke han er djevelen. Jeg støtter ham og ønsker at han gjør det bra, sa Ellison i et intervju med næringslivstidsskriftet Forbes tidligere i år.

Oracle Corporation har en børsverdi på 175 milliarder dollar – tilsvarende som for ett år siden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.