14. august ga USAs president Donald Trump ordre om at eierskapet i kinesiske Tiktoks virksomhet i USA må overføres til amerikanske eiere. Årsaken er påstander om at Kina samler brukerdata om amerikanske kunder ulovlig.

Tiktok er en app som er meget populær blant unge over hele verden, og appen brukes særlig for å dele videosnutter på mobiltelefonen.

It-ekspert Gisle Hannemyr.
It-ekspert Gisle Hannemyr. (Foto: Mikaela Berg)

– Det er helt åpenbart at Trumps kamp mot Tiktok henger sammen med valgkampen i USA, sier Gisle Hannemyr lektor emeritus ved Institutt for informatikk på Universitetet i Oslo, der han blant annet har jobbet med personvern, data­sikkerhet og sosiale medier.

Hannemyr sier mange velgere åpenbart liker et budskap der man fremstår som tøff mot Kina.

«Dirty deal», sier Kina

Flere av de amerikanske teknologigigantene er interessert i å overta Tiktok, både eierskapet og datakodene som danner grunnlag for suksessen.

Hvordan dette eventuelt skal skje er høyst usikkert.

It-selskapet Oracle, muligens sammen med varehuskjeden Walmart, er ifølge rapportene nærmest en avtale med Bytedance, det kinesiske selskapet som eier Tiktok. Oracle-sjef Larry Ellison er kjent for sine politiske sympatier med republikanerne, og han har gitt penger til Trump og flere andre ledende republikanske politikere.

Men Bytedance har på sin side kunngjort etablering av et datterselskap i USA, Tiktok Global, med 80 prosent eierandel.

Men så sent som onsdag kommer det sterke signaler fra Kina og kinesiske myndigheter om at et tvangssalg og tvungen teknologioverføring til USA ikke vil godkjennes. Reuters siterer den statlige avisen China Daily på at Kina ikke bør godkjenne en «skitten og urettferdig» avtale basert på «bøllevirksomhet og utpressing».

Avisen går videre med å kalle hele Tiktok-affæren som «gangstervirksomhet» fra amerikanerne, og at nasjonal sikkerhet brukes som et våpen og en ren unnskyldning.

Bredsiden i China Daily kommer etter at avisen Global Times, som utgis av Kinas kommunistparti, tidligere denne uken skrev at det er usannsynlig at en Tiktok-avtale vil få myndighetenes godkjennelse i Kina.

Verdens handelsorganisasjon (WTO) har tidligere slått fast at USAs press mot Tiktok bryter WTOs regelverk om frihandel.

Liten praktisk betydning

Trump har gjort Tiktok til en sak før valget, Tiktok-striden får sannsynligvis ikke noen løsning før det amerikanske presidentvalget 3. november.

Hannemyr tror uansett ikke saken får stor betydning. Han minner om at alle i USA som har lastet ned appen beholder den, fordi et forbud kun vil gjelde nysalg av Tiktok-appen via plattformer som Google og Apple.

– Men amerikanerne klarer ikke å stenge internettet, og brukere kan skaffe seg appen via andre plattformer, selv om jeg ikke vil anbefale det på grunn av faren for virus. Målgruppen har vel uansett lastet ned appen allerede, så problemene kommer først på sikt når de skal skifte telefon, sier Hannemyr.

Hannemyr mener det er verdt å merke seg at det for Trump og USA nå er Kina og Iran som utgjør ondskapens akse, også innen teknologi, ikke land som Russland og Nord-Korea. Han mener dette tyder på at Trump har gitt opp handelskrigen med Kina, fordi han trenger at kineserne kjøper soyabønner fra amerikanske bønder.

– Disse gnisningene er egentlig barnslige greier som skaper friksjon, isolerer USA og er neppe bra for verdenshandelen. Men dette med Tiktok får meget begrenset virkning, og Kina eller Iran finner andre veier hvis de vil, sier Hannemyr.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.