Donald Trump selv forsøker å nedspille virusfrykten med å sammenligne med en vanlig influensaepidemi. Han har også lagt skylden på børsfallet på frykt i markedet for at demokratene skal vinne valget til høsten.

Presidentens nærmeste økonomiske rådgiver Larry Kudlow sier fredag kveld at markedet overreagerer, og at «for meg ser aksjer ganske billige ut nå», ifølge CNBC.

Larry Kudlow på en konservativ konferanse fredag kveld.
Larry Kudlow på en konservativ konferanse fredag kveld. (Foto: Samuel Corum/Getty Images/AFP/NTB Scanpix)

Men i markedet er det knapt noen som lytter til president Trump eller hans økonomiorakel Kudlow, i hvertfall ikke denne uken. Fredag endte igjen de fleste indeksene ned, men fallet ble kraftig dempet helt på slutten da børsene hentet seg kraftig inn fra fall på tre-fire prosent.

Slik endte de ledende børsindeksene fredag:

  • Den brede S&P 500-indeksen var ned 0,83 prosent.
  • Den industritunge Dow Jones-indeksen sluttet ned 1,39 prosent.
  • Teknologiindeksen Nasdaq endte i pluss, opp 0,01 prosent.

Børsene har falt hele uken, og den ledende Dow Jones-indeksen har stupt 3600 poeng på en uke, til litt over 25.000 poeng. Torsdag nådde børsfallet korreksjonsnivået på ti prosent fall fra toppen. Mens man for vel en uke siden snakket om å bryte rekordnivået på 30.000 poeng, snakkes det nå om «bear market», altså et fall på 20 prosent fra toppen.

– Dette er ikke et normalt marked, sier Thomas Lee, grunnlegger av Fundstrat Global Advisors, til Marketwatch.

Trump vurdere nye skattekutt

President Trump, som ofte twitrer om økonomiske suksesser, har vært tyst om børsfallet denne uken. Men på bakrommet skal han ifølge amerikanske medier være rasende, og fredag gikk stabssjefen i Det hvite hus ut og hevdet at media bruker virusfrykten for å sverte Trump, og for å hindre gjenvalg. Lignende påstander gjentas i konservative medier som Fox.

Trump vurderer nå nye skattekutt som svar på koronaviruset og børsfallet. Det melder The Washington Post, CNBC og flere andre medier sent fredag kveld.

Renten til ny bunnrekord

Amerikanske statsrenter stuper videre etter at sentralbanksjef Jerome Powell fredag kveld sa at koronaviruset utgjør en trussel mot økonomien som stadig er under utvikling.

Tiårige obligasjonsrenter endte helt nede på 1,175 prosent, et fall på nesten ti prosent bare fredag.

Powell sa også at de fundamentale forholdene i amerikansk økonomi fortsatt er gode, og at sentralbanken vil gjøre de nødvendige tiltak for å støtte opp om økonomien.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.