I begynnelsen av november ble tre sentrale medarbeidere i Goldman Sachs, blant annet den tidligere toppsjefen for Sørøst-Asia, tiltalt på en rekke punkter av det amerikanske justisdepartementet. Det alvorligste er hvitvasking av penger, bestikkelser og korrupsjon.

Den amerikanske finansinstitusjonen tjente minst 600 millioner dollar på å være rådgiver for det statlige malaysiske investeringsselskapet 1MDB, hvor flere titall milliarder kroner forsvant. En del av pengene havnet på private bankkontoer til blant annet landets daværende statsminister.

Forlanger tilbakebetaling

Tim Leissner, som var styreleder for Goldman Sachs i Sørøst-Asia, har erkjent seg skyldig på en rekke tiltalepunkter. Over 1,6 milliarder kroner ble kanalisert gjennom hans egne bankkontoer med en gevinst for ham selv og et familiemedlem på flere hundre millioner kroner.

Leissner har innrømmet å ha betalt bestikkelser til offentlige ansatte i Malaysia for at finansinstitusjonen skulle bli utnevnt som rådgiver og tilrettelegger for et stort obligasjonslån.

– Vi vil forlange at Goldman Sachs tilbakebetaler hva de fikk i honorarer og andre inntekter, sa Malaysias finansminister Lim Guan Eng mandag.

Dette sendte aksjekursen på Goldman Sachs ned med 7,5 prosent ved New York-børsen på mandag. Omsetningen var over tre ganger høyere enn en vanlig handelsdag og er det største kursfallet på syv år. På fredag falt aksjekursen med nesten fire prosent.

– Dette dreier seg ikke så mye om selve dollarbeløpet. Det er mer at vi ikke kjenner alle fakta. Vi vet ikke hva som ligger i denne historien. Det er frykten for det ukjente, sier analytiker Gerard Cassidy hos RBC Capital Markets til Bloomberg.

Skjulte bevisst informasjon

Leissner har i avhør med amerikanske etterforskere tegnet et bilde av en bedriftskultur hvor hemmelighold er vanlig. Dette gjorde at han klarte å skjule hva han foretok seg for internrevisjonen og sine egne ledere ved hovedkontoret i USA.

I et avhør fra 28. august, som delvis ble offentliggjort før helgen, sier han at han samarbeidet med andre i finansinstitusjonen.

– Jeg samarbeidet med andre ansatte og representanter for Goldman Sachs. Dette er i tråd med bedriftskulturen hos Goldman Sachs hvor det bevisst skjules fakta for enkelte overordnede og jurister, sa Leissner.

Ifølge CNBC skal Goldman Sachs’ daværende konsernsjef og nåværende styreformann Lloyd Blankfein deltatt i møter med finansakrobaten Jho Low, som er edderkoppen i skandalen og Malaysias daværende statsminister, Najib Razak. Najib er tiltalt i hjemlandet.

Jho Low er etterlyst internasjonalt. Han skal ha mottatt milliardbeløp som gikk til fester, kunst, eiendom og filmproduksjon. Goldman Sachs legger skylden på Leissner, som de fremstiller som en utro ansatt.

– Det er veldig vanskelig å lede ansatte som jobber langt unna. Det er noe vi først har skjønt nå, sier en toppleder hos Goldman Sachs til Financial Times.

Manglende kontrollrutiner

Utro ansatte (rogue traders) har ved en rekke tidligere anledninger påført internasjonale investeringsbanker milliarder av kroner i tap. I 1995 klarte valutatraderen Nick Leeson å velte Barings Bank – Storbritannias eldste forretningsbank – etter å ha tapt 827 millioner pund i Singapore.

Den sveitsiske banken BSI Banks avdelingskontor i Singapore har deltatt aktivt med å overføre penger via 1MDB. Den ble fratatt banklisensen av sentralbanken Monetary Authority of Singapore (MAS) i 2016.

MAS var sjokkert over hva den fant, både i banken og hos sentrale ansatte. For to år siden hadde den politiske ledelsen i Malaysias blokkert etterforskningen og konkludert med at ikke noe straffbart hadde skjedd.

– Dette er det verste tilfellet av mangel på kontrollrutiner og grov tjenesteforsømmelse vi har sett i Singapores finanssektor. Det er en viktig påminnelse til alle finansinstitusjoner om å ta hvitvasking av penger på alvor, sa sentralbanksjef Ravi Menon.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette hittil ukjente brevet viser Einsteins frykt for Tysklands fremtid lenge før nazistene tok over
01:12
Publisert: