Det amerikanske telekommunikasjonsselskapet AT&T har siden 2016 år forsøkt å gå godkjennelse fra amerikanske myndigheter til å kjøpe Time Warner, som blant annet eier filmstudioer Warner Bros, HBO og fjernsynskanalen CNN. Justisdepartementet forsøker å stanse oppkjøpet.

Kontantoppgjør

I fjor høst ble Walt Disney og Fox, som kontrolleres av Rupert Murdoch og hans familie, enige om å slå seg sammen. Underholdningsdelen fra Fox skal skilles ut og selges til Disney for 52 milliarder dollar. Heller ikke denne avtalen er i boks.

Nå er Comcast, som blant annet eier tv-selskapet NBC og Universal Studios, i ferd med å få på plass finansiering på 60 milliarder dollar for å legge inn et konkurrerende bud på Fox, sier tre kilder til nyhetsbyrået Reuters.

Disney har tilbudt seg å betale oppkjøpet med aksjer. Comcast skal være villig til å tilby kontantoppgjør. Budet vil først komme hvis AT&T får tillatelse til å kjøpe Time Warner.

Comcast er i ferd med å få på plass en avtale om å kjøpe 100 prosent av det britiske satellittselskapet Sky, som delvis eies av Fox, for over 31 milliarder dollar. Murdoch-familiens forsøk på å overta selskapet helt har strandet.

Aksjekursen på Twenty-First Century Fox steg med over fem prosent i etterhandelen på mandag kveld i USA og selskapet verdsettes til over 72 milliarder dollar.

Dommer vil avgjøre skjebnen

Det forventes at en domstol vil avgjøre om AT&T får kjøpe Time Warner i midten av juni. Dette er et oppkjøp som er verdt rundt 85 milliarder dollar – og et av de største i amerikansk historie.

«Hvis fusjonen mellom AT&T og Time Warner godkjennes og gjennomføres forventer vi et bud fra Comcast på Fox umiddelbart», skriver analytiker Richard Greenfield hos BTIG Research, ifølge Los Angeles Times.

USAs president Donald Trump har truet med å bryte opp Comcast og Time Warner. Fjernsynskanalene NBC og CNN er blitt beskyldt for å servere «falske nyheter» ved en rekke anledninger av Trump.

«Det er for mye makt i hendene på for få», sa Trump under valgkampen.(Vilkår)

Ni av fjorten i ledelsen er kvinner
Irene Rummelhoff sin ledergruppe består av ni kvinner og fem menn, mens det i konsernledelsen kun sitter tre kvinner.
01:22
Publisert: