De åpne høringene torsdag er de siste planlagte utspørringene i Demokratenes arbeid med å bygge opp en mulig riksrettstiltale mot USAs president Donald Trump.

Blant vitnene som skal forklare seg i Representantenes hus, er tidligere Russland-rådgiver i Det hvite hus, Fiona Hill.

I en lukket høring har Hill tidligere forklart hvordan hennes sjef, nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton, avbrøt et møte med ukrainere som var på et besøk i Det hvite hus da EU-ambassadør Gordon Sondland begynte å spørre dem om «etterforskninger».

– Bolton kalte Guiliani «en håndgranat»

Hills tidligere sjef, John Bolton, er blant dem som har nektet å vitne i etterforskningen etter ordre fra presidenten.

Russland-eksperten har forklart at Bolton har sagt at han ikke ønsket å være involvert i

noen «drug deal», som han mener Sondland, USAs president Donald Trump og stabssjef Mick Mulvaney sto bak i forbindelse med Ukrainas Biden-etterforskning.

Hun har også fortalt at Bolton sa til henne at Giuliani, som har operert som Trumps spydspiss for å grave opp negative opplysninger om Biden, er «en håndgranat som kommer til å sprenge alle i luften».

Hørte oppsiktsvekkende samtale

Den andre som skal forklare seg torsdag, er David Holmes. Han er politisk rådgiver ved den amerikanske ambassaden i Kiev.

Holmes har i en lukket høring tidligere forklart at han under en lunsj med EU-ambassadør Gordon Sondland i sommer hørte USAs president Donald Trump i en telefonsamtale spørre ambassadøren om etterforskningen han ønsket fra Ukrainas president.

Ifølge Holmes svarte Sondland: «Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vil gjøre alt du ber ham om».

– Samtalen var så oppsiktsvekkende at jeg husker den godt, har Holmes uttalt.

Sondland mener strategien var kjent for flere

Holmes og Hills timer i vitneboksen kommer dagen etter en sesjon med USAs EU-ambassadør Gordon Sondland.

I sitt vitnemål onsdag forklarte ambassadøren at han mener at president Trump holdt tilbake militærhjelp til Ukraina, og at Trump utsatte et toppmøte for å presse frem etterforskning av presidentens politiske rivaler i Biden-familien.

Sondland sa også at utenriksminister Mike Pompeo, tidligere sikkerhetsrådgiver John Bolton og andre ledende personer i administrasjonen kjente til strategien overfor Ukraina.

Trump selv har avvist at han forsøkte å presse Ukraina til å starte etterforskninger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.