I et brev til amerikanske myndigheter skriver EU-kommisjonen at toll til en verdi av opptil 294 milliarder dollar kan bli innført på amerikanske biler som eksporteres til EU.

Beløpet tilsvarer over 2.500 milliarder kroner.

Dette vil være EU-medlemslandenes mottiltak dersom USAs president gjennomfører trusselen om å innføre toll på 25 prosent på import av europeiske biler og bildeler til USA, heter det i brevet.

– Amerikansk handelspolitikk skader handel, vekst og jobber i USA og i utlandet, svekker bånd mellom venner og allierte og fjerner oppmerksomheten fra de virkelige økonomiske utfordringene, heter det i EU-kommisjonens brev.

Beløpet på 294 milliarder dollar utgjør 19 prosent av USAs totale eksport til EU i 2017.

– Bilimport fra EU til USA er stabil og verken truer eller legger begrensninger på amerikansk industri og økonomi, står det i brevet.

EU mener at amerikansk økonomi selv vil bli rammet dersom USA innfører toll på 25 prosent på import av europeiske biler. Et anslag fra Brussel går ut på at USAs bruttonasjonalprodukt vil bli negativt påvirket med 13–14 milliarder dollar som følge av tiltaket.

EU-kommisjonen har bedt om å få delta i en offentlig høring i regi av det amerikanske handelsdepartementet 19. og 20. juli.

(©NTB)(Vilkår)

Meretes utvalgte: Her er de beste vinkjøpene på Oslo lufthavns taxfreebutikk.
04:45
Publisert: