Straffetollen rettes mot deler av industri der «Kina har forsøkt å skaffe seg en fordel ved urettferdig tilgang på, eller tvungen overtakelse, av teknologi fra amerikanske selskaper», sier Det hvite hus' økonomiske rådgiver Everett Eissenstat.

– Tollen omfatter en rekke produkter som importeres fra Kina og som er utviklet for å skaffe kineserne forsprang ved å ha tilegnet seg urettferdig handelspraksis, sier Eissenstat.

Detaljer rundt tollen skal være klare innen 60 dager.

– USA forsvarer seg strategisk mot Kinas økonomiske aggresjon, sier Trumps sjefrådgiver for handelsspørsmål, Peter Navarro.

Navarro sier at kinesiske restriksjoner på utenlandsk eierskap tvinger amerikanske selskaper til å overføre sin teknologi til Kina, som igjen vil komme kinesiske konkurrenter til gode.

Kinesiske myndigheter har nylig kunngjort oppmykning av landets økonomi og varslet at det blant annet skal åpnes for økt utenlandsk eierskap i kinesiske bedrifter.

Insisterer på at Kina er en «venn»

Trump sier at tollen kan utgjøre en verdi på opptil 60 milliarder dollar, men insisterer på at Kina likevel er en «venn».

– Jeg har enorm respekt for president Xi Jinping. Vi har et flott forhold, sier Trump.

I februar kunngjorde den amerikanske presidenten straffetoll på inntil 25 prosent på import av stål og aluminium. Dette vil ramme kinesiske produsenter i liten grad. Under to prosent av den kinesiske metallproduksjonen eksporteres til USA.

EU slipper unna Trumps straffetoll på stål og aluminium

Nå kommer målrettede økonomiske sanksjoner rettet mot Kina, som hadde et handelsoverskudd på over 375 milliarder dollar mot USA i 2017.

Kina vil slå tilbake

Trump sa for et par uker siden at målet er å redusere det kinesiske handelsoverskuddet mot USA med 100 milliarder dollar. Kina har svart med at det er det enkelt å gjøre – ved å la amerikanske selskaper eksportere høyteknologi til Kina. Mye er underlagt eksportforbud.

Kina vil ikke sitte stille og se på at det innføres økonomiske sanksjoner mot landet, som fortsatt er svært avhengig av eksport for å opprettholde en stabil økonomisk vekst.

– Hvis den dagen kommer at USA iverksetter tiltak som skader våre interesser, vil vi definitivt komme med mottiltak som beskytter våre legitime interesser, sa pressetalskvinne Hua Chunying i det kinesiske utenriksdepartementet onsdag.

Den amerikanske næringslivsforeningen i Kina har advart om at økonomiske sanksjoner vil ramme amerikanske selskaper som har brukt store ressurser på å komme seg inn på det kinesiske markedet hardt.

«Et fokusert forsøk på å rette opp i problemer er bedre enn å innføre sanksjoner som vil føre til store ødeleggelser for amerikanske forbrukere, bønder og produsenter», sier direktør Jake Parker hos i en uttalelse.

Kan ramme landbrukssektoren

Kina vil sannsynligvis svare med mottiltak som vil ramme den amerikanske landbrukssektoren, blant annet eksport av soyabønner.

Sanksjoner mot landbrukssektoren vil også ramme områder i USA hvor Trump lokket til seg velgerne og vant over Hillary Clinton under presidentvalget i 2016.(Vilkår)

Norwegian kraftig opp på klassisk short-skvis
DNs børskommentator forklarer den kraftige oppgangen i Norwegian-aksjen
00:48
Publisert: