Tony Blair styrte Storbritannia i et tiår frem til 2007, og han omtales ofte som Labours siste fremgangsrike statsminister. Blair moderniserte det britiske Arbeiderpartiet, og nå langer han ut mot sine etterfølgere.

I en tale i London mandag formiddag sier han at både De konservative og Labour står for en «fantasi-politikk.

– Sannheten er at folk ikke er overbevist om at noen av de to store partiene fortjener å vinne valget. De står for to fantasier, sier Blair, og legger til at begge de to partienes politikk i ytterste konsekvens og med rent flertall vil være skadelig for Storbritannia.

Blair går også rett i strupen på Labour-leder Jeremy Corbyn som han mener står for et valgprogram som mest av alt minner om en fornøyelsespark der alle interessegrupper og gode hensikter har fått fullt gjennomslag, uten at man har turt å gjøre nødvendige prioriteringer. Han er også kritisk til Labours nye venstredreining med retur til statlig eierskap, reguleringer og økte skatter, spesielt for næringslivet.

Vil ha ny folkeavstemning

Blair er motstander av brexit, og han er forkjemper for en ny folkeavstemning om brexitavtalen som er fremforhandlet med EU. Han er derfor også motstander av at det neste måned avholdes et parlamentsvalg som i praksis er et brexit-valg.

Blair er tilsvarende kritisk til Corbyn, som hele tiden har vært uklar om den største og viktigste politiske saken for Storbritannia på årtier.

Blair mener handelsavtaler er en dårlig og usikker erstatning for å tilhøre EUs indre marked, og at det vil ta årevis å fremforhandle avtaler som aldri vil bli like bra.

Fra suksess til kaos

Boris Johnson og De konservative ligger an til å vinne valget 12. desember. Spenningen er knyttet til om de vil få rent flertall, noe som kan føre til en brexit med en avtale mellom EU og Storbritannia innen den nye fristen den 31. januar. Men uten rent flertall kan britene bli kastet ut i et nytt brexit-kaos der alle mulighetene er åpne, fra «no deal» brexit til en ny folkeavstemning.

Tony Blair hevder at Storbritannia frem til folkeavstemningen om brexit i juni 2016 var et «fremgangsrikt og mektig land».

– Nå er vi i kaos, og politikken er fullstendig dysfunksjonell, sier Blair.

Blair sier han tross kritikken vil stemme Labour den 12.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.