Uber-gründer Travis Kalanick ble i juni tvunget av styret til å trekke seg som toppsjef i selskapet etter det som beskrives som Silicon Valleys styggeste såpeopera.

Kalanick fikk knallhard kritikk for ikke å ha ryddet opp i en angivelig elendig bedriftskultur, med mobbing og seksuell trakassering. Da det ble kjent at Kalanick kjente til problemene, uten å gjøre noe, fikk styret nok.

Uber-gründer Travis Kalanick fikk fyken i juni.
Uber-gründer Travis Kalanick fikk fyken i juni. (Foto: Wang Zhao/AFP/NTB Scanpix)

Transportselskapet Uber sliter med juridiske problemer fra alle kanter. I tillegg til søksmål fra ansatte, verserer det søksmål fra sjåfører som mener seg lurt med hensyn til løfter om inntjening, og kunder som klager på manglende bakgrunnssjekk av sjåfører og manglende forsikringer.

– Uber har en forretningsmodell som er liv laga. Men selskapet har mye det må rydde opp i etter en sjef som fremsto som brautende, lite empatisk og lite ydmyk. Nøkkelen for suksess fremover er samarbeid, sier professor Tor W. Andreassen ved NHH, som er ekspert på delingsøkonomi.

Tor Andreassen, professor ved NHH.
Tor Andreassen, professor ved NHH. (Foto: Fredrik Bjerknes)

Splittet styre

Uber har dermed mye å jobbe med på mange nivåer, og ikke minst i toppledelsen. Styret i selskapet har i jakten på ny toppsjef for eksempel fremstått som både vinglete og splittet.

Det kom etter frem at toppjobben sto mellom Jeffery Immelt, som nylig gikk av som toppsjef i General Electric, og Meg Whitman, toppsjef i Hewlett Packard Enterprise. Kalanick skal ha ønsket seg Immelt, men styret klarte ikke å bli enig om én av kandidatene.

Avisen The New York Times skriver at styret på slutten av prosessen likte tanken på å ansette Whitman, både på grunn av hennes brede erfaring innen teknologi og ledelse, men ikke minst fordi hun som kvinne kunne bidra til å renvaske selskapets omdømme.

Men Whitman var ikke fornøyd med svarene fra styret om hennes fullmakter, og ikke minst hvilken rolle ekssjef, gründer og storeier Kalanick skal ha i selskapet fremover.

Både Immelt og Whitman annonserte i helgen at de var uaktuelle for jobben som Uber-sjef.

Det hele endte søndag med at styret hentet inn Dara Khosrowshahi fra reiselivsselskapet Expedia som ny sjef. Han har hatt stor suksess med Expedia, og han regnes som en tungvekter og autoritet på digitale plattformer og den nye digitale økonomien.

Avisen Financial Times skriver at flere av de store aksjonærene er fornøyde med valget av Khosrowshahi, og at de er lettet over at den uryddige sjefsjakten nå endelig er over.

Cowboykulturen må skrotes

Midt under alt bråket har Uber fortsatt å være en pengemaskin for eierne. Men konkurrenter som Lyft har knuffet seg inn og tatt markedsandeler fra Uber.

Professor Andreassen er positiv til den nye sjefen Khosrowshahi og hans forståelse av digitale plattformer, men sier han har mye å jobbe med for å bedre Ubers rykte.

– Han må ta et oppgjør med cowboy- og testosteronkulturen i selskapet for å bedre Ubers renommé, sier Andreassen.

For et teknologiselskap – som Uber i realiteten er – sier han det er helt avgjørende å være attraktiv for de beste talentene, inkludert kvinner og moderne menn som ikke godtar mannskulturen som har dominert i Uber.

– Fremover er det avgjørende for Uber å få på plass en proff og veldrevet bedriftskultur med gode ordninger for de ansatte, sier NHH-professoren.

Må ansette sjåfører

Andreassen mener Uber også må revurdere forretningsideen og begynne å ansette sjåfører, slik for eksempel Lyft har gjort.

– Uber må gå i seg selv og spørre om det ikke er riktig å ansette sjåfører og ta arbeidsgiveransvar. Da kan man også slippe alt bråket med fagforeninger og myndigheter, sier Andreassen.

Han mener mye av Ubers suksess ligger i at selskapet har et bedre konsept og bedre teknologiske løsninger enn den tradisjonelle taxi- og transportbransjen. Andreassen sier utnyttelsesgraden for en Uber-taxi for eksempel er dobbelt så høy som for en vanlig taxi, 40 prosent mot 20 prosent. Derfor kan også Uber holde lavere priser.

Men Andreassen påpeker at Ubers suksess også hviler på at forbrukerne er lei av den tradisjonelle og overprisede taxibransjen.

– Folk er lei av taxibransjen som syter og klager, og har høye priser. Men velviljen overfor Uber kan også raskt ryke hvis selskapet ikke får orden på omdømmet, sier Andreassen.

Han sier det også innebærer at Uber må gå i dialog med myndighetene i de landene selskapet opererer, og senke konfliktnivået.(Vilkår)

Mennene svarer Solberg: – Vi er bedre enn menn fra andre land
Regjeringen reduserte fedrekvoten fra 14 til ti uker i 2014, etter det har andelen menn som tar mer enn ti uker pappaperm falt kraftig. Nå er Erna Solberg skuffet over norske menn.
00:59
Publisert: