– Jeg ble selvsagt, som andre som jobbet reelt med saken i over to år, svært overrasket over både innhold og tidspunkt for brevet, skriver Arild Øyen i en epost til DN.

– Og, ikke minst ble jeg veldig nysgjerrig på hva motivet for å skrive noe slikt kunne være.

I februar fortalte DN om et brev skrevet av den norske diplomaten Tor Wennesland. I dokumentet ble den korrupsjonsanklagede milliardæren Dan Gertler rost for sin innsats for Norge i Kongo-saken, og beskrevet som avgjørende for at dødsdømte Joshua French til slutt kom hjem i live.

Wennesland hadde ansvar for saken i 2014 og 2015, før han ble erstattet av Arild Øyen. Øyen forble spesialutsending frem til French kom tilbake til Norge.

Her kan du lese brevet (pdf)

DN har i flere måneder spurt Øyen om hans syn på saken. Nå uttaler han seg for første gang.

Tok over

Wennesland tok for første gang kontakt med Gertler tidlig på vinteren i 2014. De hadde tett kontakt fra januar 2014 til april 2015.

Så tok Arild Øyen over saken, og det tok ytterligere to år før Joshua French ble løslatt i mai 2017. Underveis var han ved flere anledninger svært syk.

Dan Gertler ble hentet inn i Kongo-saken i 2014.
Dan Gertler ble hentet inn i Kongo-saken i 2014. (Foto: Simon Dawson/Bloomberg)

Flere år senere, i desember 2019, skrev Wennesland brevet om Gertler. Han har ikke villet si noe om bakgrunnen for det.

Enig med moren og advokaten

Daværende utenriksminister Børge Brende og statsminister Erna Solberg holdt pressekonferanse da French kom hjem 17. mai 2017. Da ble Øyen takket for innsatsen i saken. Det ble også moren Kari Hilde French.

– Jeg mener Wenneslands Gertler-involvering var en hindring på veien frem til en løsning, har hun tidligere uttalt.

Det samme mener Marius Graasvold, advokaten til Joshua French.

– Da vi hørte at det var Gertler, var tilbakemeldingen fra uavhengige kongolesere skarp. En tilbakemelding var at når Norge hentet inn en gangster, viste vi hva vi syntes om kongoleserne. Da kunne vi glemme å finne en løsning, sa han tidligere i år.

Arild Øyen er enig med de to.

– Jeg stiller meg bak uttalelsene til Kari French og advokaten hennes tidligere i DN om saken, skriver han.

Tor Wennesland ønsker ikke å kommentere saken. Her er han i hjemmet i Oslo.
Tor Wennesland ønsker ikke å kommentere saken. Her er han i hjemmet i Oslo. (Foto: Harald Berg Sævereid/VG/NTB/VG/NTB Scanpix)

Tor Wennesland har ikke noen kommentar til saken.

«Ikke særlig klargjørende»

Kort tid etter at DN skrev om brevet, kom Wennesland med en beklagelse. Han har også fått en muntlig advarsel fra Utenriksdepartementet.

Men hvorfor ble brevet skrevet? Det har ingen av dem sagt noe om. UD har gjentatte ganger uttalt at det er Wennesland som må svare på det.

– De ymse svarene fra UD i sakens anledning er heller ikke særlig klargjørende, skriver Øyen.

Departementets kommunikasjonssjef Trude Måseide opplyser at UD ikke har noen ytterligere kommentar utover det de har sagt tidligere.

– Herr Gertler ble spurt om hans hjelp av den norske regjeringen på humanitær grunnlag. Han er glad for at herr French nå er trygt returnert hjem og ønsker ham en fortsatt god bedring, sier en talsperson for Dan Gertler. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.