De fem kandidatene som stilte til debatt, er uenige om hvorvidt en ny brexitavtale kan bli forhandlet fram med EU. I tillegg var det uenigheter knyttet til mulighetene for å gå ut av EU uten å ha forhandlet fram en avtale på forhånd.

Flere argumenterte mot å sette Parlamentet til side for å dytte gjennom brexit uten en avtale med EU, ifølge BBC.

Utviklingsminister Rory Stewart omtalte løsningen som «dypt forstyrrende», mens innenriksminister Sajid Javid advarte om at «man leverer ikke på demokrati ved å kaste vekk demokratiet».

Dominic Raab slo fast at Storbritannia vil være i stand til å møte risikoen ved å gå ut av EU uten noen avtale.

De fem var imidlertid alle enige om at den neste statsministeren må få Storbritannia ut av EU.

Johnson stilte ikke

Boris Johnson er favoritt til å bli ny leder for det konservative partiet – og Storbritannias neste statsminister, deltok ikke i debatten på Channel 4 søndag.

Han hevder det er fordi småkrangling på direktesendt TV virker mot sin hensikt, men han har allerede høstet sterk kritikk for avgjørelsen. Johnson skal imidlertid delta i en debatt på BBC tirsdag.

De seks kandidatene til stillingen som partileder, var lørdag på et møte på et hotell sentralt i London lørdag i forkant av en uke som skal kutte antallet ned til to.

Burde fulgt opp

På vei ut av fra det private møtet kom flere av dem med sleivspark til Johnson. Sajid Javid mener Johnson ikke kan innkassere noen seier på forskudd, men burde delta i hele løpet som de andre.

– Jeg vil ikke ha noen kroning. Det må være en skikkelig prosess som følges opp hele veien, sa Javid.

President-nykker

Rory Stewart langet ut mot Johnson fordi den tidligere London-ordføreren ankom arrangementet lørdag via en sideinngang og dermed unngikk å snakke med pressen. Johnson, som også har vært utenriksminister, har fått mye kritikk for å gi få intervjuer og for å unngå offentlig eksponering.

– Det geniale med britisk politikk er at vi ikke oppfører oss som amerikanske presidenter, som feier inn i en bilkortesje. Hos oss handler det om å snakke med folk, var budskapet fra Stewart.

– Takler ikke debatt

Dominic Raab har sagt at det konservative partiet ikke trenger en leder som enkelt kan «karikeres som en fra den privilegerte eliten». Han antydet at Johnson ikke kan takle temperaturen i TV-debattene.

Johnson skal i møtet ha sagt at han ønsker å bringe nytt liv i partiet.

– Det vi må gjøre, er å stå fram med vårt grunnleggende konservative budskap, sa Johnson, ifølge valgapparatet hans.

I dagene som kommer, skal parlamentarikerne fra De konservative holde flere runder med avstemninger for å fortsette å sile ut kandidater. Til slutt skal to navn stå igjen. De skal opp i en uravstemning blant partiets 160.000 medlemmer, og en ny leder skal være på plass neste måned.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.