I seks år lokket president Barack Obama Stillehavsland med handelssamarbeidet Trans-Pacific Partnership (TPP). TPP skulle tilby en alternativ frihandelsavtale med respekt for arbeidstakerrettigheter, miljø, rettferdig handel og investeringer for medlemslandene.
Idet han gikk av som president hadde 12 land ferdigforhandlet avtalen, men var ikke ratifisert av medlemslandene. Donald Trump trakk USA ut av TPP i januar 2017 etter å ha karakterisert avtalen som «elendig for USA», «en av de verste avtalene jeg har sett» og «en voldtekt av USA».
– Noe spontan henvendelse
De 11 gjenværende landene har forhandlet frem en ny avtale – ledet av Japan og Australia som går under navnet Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership (CPTPP).
Målet er å kutte toll og ha felles lover og reguleringer for handel og investeringer. Landene har forpliktet seg til å åpne opp blant annet landbrukssektoren.
Nå har Trump bedt sine økonomiske rådgivere om å vurdere om USA skal revurdere medlemskap. Larry Kudlow, som er Trumps økonomiske rådgiver, sier til New York Times at det var en «noe spontan henvendelse» fra Trump.
– Disse handelsgreiene har eksplodert. Det er ingen tidsfrist. Vi skal sette sammen et team, noe vi ikke har gjort. Dette ble bestemt for et par timer siden, sier Kudlow.
Mange handelseksperter kritiserte Trump da han trakk USA fra avtalen, da denne var strukturert på en måte som ville holde Kina utenfor. Amerikanske bønder og storselskaper ville få tilgang til store og viktige markeder i Asia. Også Japan har lovt å åpne landbrukssektoren.
– Hva Trump sier til folk i et rom for at de skal bli fornøyde vil ikke alltid føre til at det gjennomføres og blir administrasjonens politikk, sier forsker Phil Levy ved Chicago Council on Global Affairs til avisen.
Overlegent kinesisk overtak
Eksperter mener at den pågående handelskonflikten mellom USA og Kina har gjort situasjonen vanskelig for Trump. Han har truet Kina med straffetoll på 25 prosent på produkter verdt 150 milliarder dollar årlig. Kina har sagt de vil svare med samme mynt.
– Dette siste initiativer kan forklares med forholdet mellom USA og Kina. Trump er avhengig av å få noen allierte. Slik det er nå har Kinas president Xi et overlegent overtak i verdensopinionen, sier handelsspesialist Gary Haufbauer ved Peterson Institute for International Economics til Wall Street Journal.
TPP hadde bred støtte i det republikanske partiet. Senator Ben Sasse var til stede i møtet da Trump kom med det uventede utspillet og sier til avisen at Trump mente alvor.
«Dette er virkelig godt nyheter for USA. Det beste USA kan gjøre er å slå tilbake mot kinesisk juks er å lede de 11 andre Stillehavslandene som tror på frihandel og rettssikkerhet», sier den republikanske senatoren i en uttalelse.
Ønskes velkommen – med forbehold
Den japanske regjeringen ønsker USA velkommen tilbake, men ønsker ikke en ny runde med forhandlinger. De gjenværende medlemslandene forhandlet frem mindre endringer i fjor.
– Dette vil være fantastiske nyheter og kan gjøre det mulig at Japan og USA vil lede verden og lage rettferdige handelslover. Det er en forutsetning at USA aksepterer den avtalen vi har forhandlet frem og ikke bare deler av den, sier Japans utenriksminister Taro Kono på fredag.
Japans statsminister Shinzo Abe skal møte Trump i neste uke og har med seg eksperter som skal forklare den nye avtalen til Trump.(Vilkår)