Dollaren fortsetter kursfallet fra fredag, etter at Donald Trumps innsettelsestale som USAs president ga svært få detaljer om hans finanspolitikk.

Det skriver Bloomberg News, og viser til at Trumps «America first»-tilnærming til utenrikspolitikken fører til bekymring for økende proteksjonisme i utenrikshandelen.

Forsiktighet er nøkkelordet

Dollaren svekkes mot alle andre G-10-valutaer, etter at Trump-administrasjonen på sin oppdaterte webside lovet å trekke seg ut av partnerskapet på tvers av Stillehavet (Trans-Pacific Partnership) og å reforhandle den nordamerikanske frihandelsavtalen Nafta.

G-10 er en gruppe på 11 land som møtes årlig for å konsultere hverandre, debattere og samarbeide om internasjonale finansielle temaer. 

– Forsiktighet er nøkkelordet for uken, idet markedet vil være veldig lettpåvirkelig av politiske kunngjøringer fra Trump og hans lag. Om Trump får i stand noen velstandsutvikling for USA, gjenstår å se. Fra et globalt synspunkt, hvis hans politikk fører til at USA får en større del av kaken, vil kaken neppe bli større, hvis verdenshandelen svekkes, sier Rodrigo Catril, valutastrateg i National Australia Bank i Sydney, til nyhetstjenesten.

Usikkerhet

Seniorøkonom Knut A. Magnussen skriver i DNB Markets morgenrapport at det synes helt klart at den fremforhandlede Trans-Pacific Partnership-avtalen ikke vil bli ratifisert. 

Han mener at handelspolitikken er det aller mest usikre når det gjelder Trumps økonomiske politikk.

«Utgangspunktet er at han ønsker å bedre vilkårene for amerikansk næringsliv i den hensikt å indre at arbeidsplasser flyttes ut av landet, samt å bidra til at selskaper velger å flytte sin virksomhet fra landet», skriver Magnussen i morgenrapporten. 

Rolig i aksjemarkedene

Videre peker han på at faren ved handelspolitikken er at presidenten har stor makt til å foreta politiske grep uten godkjennelse i Kongressen.

Nordea Markets fremholder at det ikke var noen sterke reaksjoner i aksjemarkedene på Trumps tale fredag.

Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets.
Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

«Det var lite snakk om skatteletter, men veldig mye snakk om å bringe arbeidsplasser tilbake. Altså at han skal ta amerikanske bedrifter som har flyttet produksjon til lavkostland. Det er neppe bra for bedriftenes inntjening, men markedet tar ham tydeligvis ikke bokstavelig. Det blir nok mer Trump fokus i uken som kommer», skriver sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets i sin morgenrapport.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.