Det brøt ut kaos onsdag da hundrevis av demonstranter tok seg inn i den amerikanske kongressen. Demonstrantene hadde deltatt på en protest mot valgresultatet, og flere var overbevist om at onsdag var siste sjanse til å forhindre et valg basert på stemmejuks.

Fire har mistet livet.

Avtroppende president Donald Trump har i kjølvannet fått massiv kritikk for å oppmuntre folkemassen som protesterte til å fortsette markeringen foran kongressen. Han talte til forsamlingen onsdag om at valgresultatet måtte kjennes ugyldig på grunn av det Trump mener er valgfusk.

Oppspillet har fått flere støttespillere og medarbeidere rundt Trump til å annonsere at de gir seg i jobben, knappe to uker før Joe Biden tar over presidentstolen.

Elaine Chao gir seg i regjeringen, melder Washington Post.
Elaine Chao gir seg i regjeringen, melder Washington Post. (Foto: SARAH SILBIGER / Reuters)

Chao skriver at hun dypt bekymret

Sist ut er republikaneren Elaine Chao, som har vært transportminister. Det melder Washington Post og Axios torsdag.

Chao er gift med Mitch McConnell, som er lederen for republikanerne i senatet. Hun sier at hendelsene onsdag er årsaken.

– Det har gjort meg dypt bekymret på en måte jeg ikke kan igonerere, skriver hun.

Videre legger hun til at hun er stolt av det departementet har fått til.

– Vi vil hjelpe min ventede etterkommer ordfører Pete Buttigieg, med å overta ansvaret for dette flotte departementet, skriver hun i uttalelsen som hun har postet på Twitter.

McConnell kom med kraftig kritikk av Trump da kongressen skulle godkjenne valgresultatet, ettersom presidenten hadde oppmuntret flere til å protestere mot resultatet.

Dette er ordene Trump sa umiddelbart før opptøyene i natt
Rett før opptøyene startet anmodet president Donald Trump sine tilhengere å gå ned Pennsylvania Avenue til Kongressen, for å gi republikanerene motet de trenger for å ta tilbake landet.
00:50
Publisert:

En annen som torsdag har rettet skarp kritikk mot sin tidligere kollega, er avgåtte justisminister og regjeringsadvokat i USA, William Barr. Han forlot stillingen rett før jul.

«De er skyldige i mye»

Professor i statsvitenskap ved NTNU, Jennifer Leigh Bailey, sier at det ser ut som mange tolker avgangene som om folk forlater ham. Hun minner om at mange nok også snart er uten jobb, da Joe Biden tiltrer presidentstillingen 20. januar.

– Hva tenker du om at tidligere støttespillere som Barr og McConnell kommer med fordømmelser?

– Det er fint at de gjør det, men det er veldig sent på dagen for dem. De har vært trofaste medsammensvorne for presidenten, og står skyldige for mye, sier Bailey.

Folk vil fremdeles høre på Trump

Bailey tror heller ikke Trump blir urørlig i politikken etter dette, og viser til at tretten senatorer hadde tenkt til å følge hans oppfordring om å protestere på valgresultatet.

– Jeg sitter med følelsen av at mange kommer til å lytte til ham. Dette er ikke ferdig enda, sier Bailey, og legger til at mange av disse som nå tar avstand har vært stille i for lang tid.

– Det er ikke en bryter som de kan slå av.

Fremover vil Bailey følge med på hvordan kongressen håndterer Trump, og når Biden tiltrer – om republikanerne og demokratene kommer til å klare å samarbeide på tvers av partiene.

– Det kommer vi til å se ganske tidlig, for Biden må få statsrådene sine godkjent i senatet, sier hun.

Deretter må de finne ut hva de skal gjøre med Trump, påpeker hun.

Melanias trofaste støttespiller forsvinner

Blant disse er tidligere stabssjef for Trump, Mick Mulvaney, som for tiden er diplomatisk utsending til Nord-Irland.

– Jeg kan ikke gjøre det. Jeg kan ikke bli, sier han i et intervju torsdag.

Han forteller at han ringte utenriksminister Mike Pompeo alt samme kveld, for å slutte i jobben.

– De som velger å bli, og jeg har snakket med noen av dem, de velger å bli fordi de er bekymret for at presidenten skal erstatte dem med noen som er verre, sier Mulvaney.

Også stabssjefen til Melania Trump, Stephanie Grisham, har erklært at hun slutter i jobben.

Stephanie Grisham har vært talsperson og stabssjef for Melania Trump. Hun har fulgt presidenten og førstedamen siden valgkampen i 2015, men annonserte onsdag kveld at hun slutter i jobben. Det var ingen forklaring på hvorfor i uttalelsen, og hun takket for sin tid i Det hvite hus.
Stephanie Grisham har vært talsperson og stabssjef for Melania Trump. Hun har fulgt presidenten og førstedamen siden valgkampen i 2015, men annonserte onsdag kveld at hun slutter i jobben. Det var ingen forklaring på hvorfor i uttalelsen, og hun takket for sin tid i Det hvite hus. (Foto: SAUL LOEB / AFP)

Hun har fulgt førstedamen siden 2015, da hun jobbet som pressekontakt for Trump i hans valgkamp, og er regnet som en av Melania Trumps fremste støttespillere.

Hun skriver i en uttalelse at det har vært «en ære å tjene landet i Det hvite hus», men oppgir ingen grunn til hvorfor hun slutter.

To uker før presidentperioden til Donald Trump utløper, har ambassadør Mick Mulvaney annonsert at han slutter i jobben. Her under en middag i Det hvite hus, desember 2019.
To uker før presidentperioden til Donald Trump utløper, har ambassadør Mick Mulvaney annonsert at han slutter i jobben. Her under en middag i Det hvite hus, desember 2019. (Foto: Jonathan Ernst/ Reuters)

Droppet protesterer mot valgresultatet

I forkant av møtet onsdag hadde 13 senatorer varslet at de kom til å støtte protester på valgresultatet underveis i opptellingen. Blant disse var Ted Cruz, som sammen med Arizonas senator Paul Gosar, la inn en formell klage.

Etter at demonstrantene brøt seg forbi barrikader og avsluttet møtet, valgte de resterende å la være.

– Vi vil ikke la dagens vold hindre kongressen fra å godkjenne valget. Vi må gjenvinne tilliten til våre valgprosesser. Vi må, og vi vil ha en fredelig og ordentlig maktovergivelse, sa den republikanske senatoren Steve Daines til CNBC. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.