– Jeg tror ikke på en opptrapping av konflikten. Ingen av partene har interesse av at situasjonen spinner ut av kontroll, sier Jacub M. Godzimirski, forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi).

Han begrunner dette med at både Russland og Ukraina nå har bedt om et ekstraordinært møte i FNs sikkerhetsråd for å diskutere krisen.

Det faktum at begge parter nå henvender seg til et multilateralt organ som FN viser et klart ønske om å ro ned krisen, mener Godzimirski.

Jakub M. Godzimirski, forsker Nupi.
Jakub M. Godzimirski, forsker Nupi. (Foto: Gunnar Blöndal)

Tok arrest i tre skip

Krisen oppsto da russiske og ukrainske marinefartøyer søndag støtte sammen i Kertsjstredet i Svartehavet, mellom Krimhalvøya og Russland. Tre ukrainske skip ble tatt i arrest inn til den russiske havnebyen Kertsj, uten at det er meldt om alvorlig skadde etter tildragelsen.

Kertsjstredet er eneste adgang til Azovhavet og flere av Ukrainas viktigste havnebyer. Russland har full kontroll over det strategisk viktige stredet etter annekteringen av Krimhalvøya i 2014.

Prestisjeprosjektet med en bro over stredet til mange titall milliarder kroner sto ferdig tidligere i år. Men stredet skal i henhold til internasjonal rett være åpent for all skipsfart.

Mange konspirasjonsteorier

Godzimirski mener sammenstøtet i stredet kan komme av misforståelser og mangel på samordning og koordinasjon lokalt, der det ene har tatt det andre. Men at det også kan dreie seg om en avledning og provokasjon iscenesatt fra Moskva, noe som kan ses i sammenheng med krigen i nærliggende Øst-Ukraina.

– Mangelen på innsyn og åpenhet gjør at konspirasjonsteoriene alltid florerer når det gjelder russisk politikk, sier Godzimirski.

Mange slike teorier går nå på at Kreml bevisst står bak for å løfte president Vladimir Putins popularitet, som har fall ned mot 60 prosent på grunn av en upopulær pensjonsreform.

Andre teorier går ut på at Ukrainas president Petro Porosjenko har provosert frem en krise for å få en sårt tiltrengt popularitetsboost foran valget neste år.

Enkelte konspirasjonsteorier går til og med på at Putin og Porosjenko skal ha samarbeidet om å oppkonstruere en krise, fordi begge sliter med populariteten og har interesse av å avlede oppmerksomheten fra saker som er triste og leie hjemme.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se bildene av alle Oslo-bygårdene Ivar Tollefsen eier - på ett minutt
Ivar Tollefsen er Oslos største private boligeier.
01:00
Publisert: