Natt til søndag sprengte Nord-Korea en hydrogenbombe, som hadde større sprengkraft enn Hiroshima-bomben. Nordkoreanske myndigheter sier bomben kan bli festet til missiler. Sprengningen skjedde under en uke etter at Nord-Korea skjøt en rakett over Japan, til sterke protester fra Japans statsminister.

Geir Helgesen ser Nord-Koreas økte aktivitet som en reaksjon på den svære militærøvelsen USA og Sør-Korea nylig gjennomførte.

– Nord-Korea får ikke respons på noe annet enn sin militære aktivitet, så fra deres side er det rasjonelt. Det de sier, er egentlig «hei, her er vi». USAs strategi er kun pisk og ingen gulrot. De sier at vi forhandler når dere har lagt ned kjernevåpenprogrammet, men hva i all verden skal nordkoreanerne forhandle om da? sier Helgesen.

USAs president Donald Trump sa i en tweet søndag at Nord-Korea «bare forstår én ting» og avholdt krisemøte i Det hvite hus.

Også Kina og Russland var blant dem som fordømte prøvesprengningen søndag. Men Leonid Slutskij, lederen av utenrikskomiteen i den russiske Dumaen, sa i søndag at «USA og Sør-Korea provoserer Pyongyang ved å flekse militære muskler og ved å gjenta trusler om angrep.»

Helgesen mener det er grunn til å spørre om USA egentlig ønsker forhandlinger, eller om landet har egne motiver i forholdet til Nord-Korea, ved at det får anledning til å bygge seg opp militært i Sør-Korea.

– Det pågår stadig samtaler om Nord-Korea, men det er syv–åtte år siden det var reelle forhandlinger om situasjonen i Nord-Korea. USA viser dessverre ingen tegn til å lytte til Kina, som i mange har hatt klare råd om hva som skal til for å få nordkoreanerne til forhandlingsbordet, sier han.

Helgesen mener at USAs håndtering er kontraproduktiv, og at man ikke kommer noen vei med bruke skjellsord.

– Der er det en tro på at alt USA gjør i utenrikspolitikken er hellig og ukrenkelig, mens Nord-Korea er en forbryterstat. Erfaringen tilsier at USA ikke kommer noen vei med det, sier Helgesen.(Vilkår)