En smilende Angela Merkel ankom fredag Det hvite hus for å møte USAs president Donald Trump for første gang. 

Etter Trumps og Merkels møte holdt de to en pressekonferanse. Trump startet med å ønske Merkel velkommen til Det hvite hus. Deretter skrøt han av Tysklands lærlingesystem.

I tillegg til å understreke at andre vestlige land må betale mer av NATOs militærutgifter, ba han om mer "gjensidig og rettferdig handel".

Trump uttrykte stor takknemlighet for at Tyskland vil bruke to prosent av sitt BNP på forsvar. 

– Det er mye bedre å snakke med hverandre, enn om hverandre. Vi har snakket om den internasjonale situasjonen, og diskutert Tysklands og USAs felles interesser, sa Merkel til pressen. 

– Jeg er glad for at presidenten påpekte hvor viktig Nato er for USA. For det er også veldig viktig for Tyskland, sa Merkel. 

– Har noe til felles med Merkel

 Trump gjentok avlyttingspåstanden på pressekonferansen og spøkte med at de to "kanskje har noe til felles".

Det var en tysk reporter som fredag stilte Trump spørsmål om presidentens påstander om at Barack Obama i sin tid beordret avlytting av Trump.

– Når det gjelder avlytting fra den forrige administrasjonen, har vi i det minste noe til felles, kanskje, svarte Trump med henvisning til Merkel og til latter fra de fremmøtte på pressekonferansen i Det hvite hus.

Det har vakt kraftige reaksjoner i Storbritannia at Trumps pressesjef Sean Spicer torsdag gjenga anklager om at britisk etterretning bisto Obama i den påståtte overvåkingen. Spicer viste til en tidligere dommer som har hevdet overfor Fox News at Obama brukte britisk etterretning for å overvåke Trump.

Har rettet kraftig kritikk mot Merkels politikk 

Trump og Merkel smilte foran kameraene i det ovale kontor før møtet begynte, og Trump ba journalistene om å "sende et godt bilde tilbake til Tyskland".

Møtet gir de to en mulighet til å få forholdet på rett kjøl etter at Trump gjentatte ganger har rettet kraftig kritikk mot Merkels politikk. Han har blant annet hevdet at hun har "ødelagt" Tyskland ved å slippe inn altfor mange syriske asylsøkere under flyktningkrisen i 2015.

– Se hva som skjedde med Angela Merkel. Jeg mente alltid hun var en god leder før hun gjorde dette. Jeg vet ikke hva som gikk galt med henne, sa han på et valgmøte i Virginia i august.

– Hva gikk galt? Angela, hva skjedde? lød det retoriske spørsmålet.

Smørbrødliste av temaer

Som så ofte med Trump, har utspillene gått i flere retninger. Da han i september ble bedt om å nevne en verdensleder han beundret, svarte han Merkel.

Det er ventet at de vil diskutere NATO og USAs krav om at europeiske land må bruke mer penger på forsvar, Trumps holdning til EU, kampen mot IS i Syria og Irak, konflikten i Ukraina og forholdet til Russland.

Et annet tema som kan komme på bordet, er handelspolitikk. Der står Trump og Merkel langt fra hverandre, og like før besøket ble det kjent at Tyskland vil vurdere å trekke USA for retten hvis Trump går videre med sine planer om å legge skatt på import.

Men besøket kan også bli en anledning til å rykke tilbake til start og begynne å bygge opp en mer vennlig relasjon mellom de to.

Godt forberedt

I forkant av besøket skal Merkel ha lest Trumps taler nøye og lett med lys og lykte etter områder hvor de er enige og kan samarbeide.

Steven Keil i tankesmia German Marshall Fund sier Merkel ikke ser noen mening i å dvele ved Trumps tidligere uttalelser.

– Merkel er ekstremt pragmatisk i sin tilnærming her, men det vil også være noen situasjoner der det vil være vanskelig for henne å gi for mye, sier Keil.

Spesielt diskusjonene om internasjonal handel og om byrdefordelingen i NATO er ventet å kunne bli vanskelige.

Det er også ventet at Merkel vil benytte anledningen til å fremme sitt syn om at et sterkt EU er i USAs interesse.

Brexitjubel

Trump har på sin side bejublet brexit og spådd at også andre medlemsland vil gå ut av EU.

– Hvis de ikke hadde blitt tvunget til å ta inn så mange flyktninger, med alle problemene det har medført, så tror jeg ikke du ville fått brexit. Det var dråpen som fikk begeret til å renne over. Jeg tror andre vil forlate EU. Jeg tror ikke det blir så enkelt å holde EU sammen, sa han i et intervju med britiske The Times og tyske Bild før han ble tatt i ed.

I intervjuet sa han at han hadde stor respekt for Merkel, men at hun hadde gjort en "katastrofal" feil ved å slippe inn for mange flyktninger i 2015.