Tre minutter over 21 lokal tid på den amerikanske østkysten inntok Donald Trump podiet i Kongressen tirsdag kveld for å gi den årlige talen om rikets tilstand – med applaus. Talen kom en uke senere enn vanlig. Årsaken var at deler av statsapparatet var stengt som følge av budsjettstriden.

– Millioner av mennesker håper vi kan jobbe sammen som en nasjon, sa Trump.

Forsonende tale

Han startet talen med å fremstå langt mer forsonende enn hva han har gjort tidligere. Han holdt seg stort sett til manuset.

– Vi må avvise hevn, motstand og gjengjeldelse. Vi må omfavne det ubegrensede potensialet for samarbeid, kompromiss og felles goder. Sammen kan vi komme oss ut av den fastlåste politiske situasjonen, sa han.

Han viste til to viktige hendelser som vil bli markert i USA i 2019. Det er 75 år siden «D-Day», hvor allierte landet på den franske kysten og startet frigjøringen av Europa.

– Vi markerer også at det er 50 år siden unge piloter fløy en million miles i verdensrommet for å plassere det amerikanske flagget på månen, sa Trump.

Han lovte at amerikanske astronauter vil vende tilbake i verdensrommet om bord amerikanske raketter i år. De siste årene har de «haiket» med russiskbygde raketter til blant annet den internasjonale romstasjonen.

– I det 20. århundre reddet USA frihet, forvandlet vitenskapen og omdefinerte hva middelklassen står for. Til syvende og sist er det ingen noe sted i verden som kan konkurrere med USA, sa Trump til rungende applaus – også fra demokrater som i fjor satt passive under talen.

«Ikke sett dere»

Han fikk stående applaus fra begge partier da han sa at ingen gruppe har gjort det bedre økonomisk de siste to årene enn kvinner.

– Det var ikke meningen at dere skulle gjøre dette, sa Trump da han så demokratene reiste seg for å applaudere.

– Ikke sett dere, sa han, og la til at aldri tidligere har det vært flere kvinner i Kongressen enn det er nå.

Det ga ny applaus.

Han trakk frem jobb, handel, infrastruktur, innvandring og narkotikaproblemet som noe administrasjonen vil prioritere videre i presidentperioden.

Så kom kritikken mot Demokratene og de pågående etterforskningene mot Trump-administrasjonen.

– Det skjer et økonomisk mirakel i USA. Det eneste som kan stanse det er idiotiske kriger, politikk eller latterlige ensidige etterforskninger, sa Trump.

– Rikets tilstand er i en svært god tilstand, sa Trump og ble møtt med rungende applaus og ropene «U-S-A, – U-S-A».

– Dette høres så bra ut, sa Trump.

Han fikk støtte fra begge sider da han satte som mål å «eliminere hiv-epidemien i USA innen ti år».

Det var en klart splittet Kongress da han begynte å snakke om ulovlig immigrasjon, kriminalitet langs grensen og behovet for en fysisk grensemur.

– Jeg vil få bygget den, sa Trump.

Han innrømmet like etterpå at han er avhengig av støtte fra Kongressen for å få penger til valgkampløftet.

– La oss jobbe sammen, finne kompromisser og inngå en avtale som gjør USA trygt, sa han.

Toppmøter i Asia

I talen, som varte nesten 90 minutter, gjentok han løftet om å redusere amerikanske styrker i Afghanistan.

– Mektige land kjemper ikke i endeløse kriger, sa han.

Trump bekreftet at han vil avholde et nytt toppmøte med Nord-Koreas diktator Kim Jong-un i slutten av februar i Vietnam. Det kan også bli lagt inn et møte med Kinas president Xi Jinping da den foreløpige våpenhvilen i handelskrigen mellom Kina og USA utgår 1. mars.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– De greiene her er bare helt sykehus
Vi tok en runde med hotellinvestor Petter Stordalen som snart omringer Oslo S med hoteller.
02:34
Publisert: