USAs president Donald J. Trumps gravlegging av TPP, frihandelsavtalen for stillehavsregionen, kan gagne Norge og norsk sjømateksport.

– Det kan bety at konkurrentenes relative konkurransefordel faller bort, sier Egil Ove Sundheim, Norges sjømatråds fiskeriutsending til USA.

I fjor eksporterte Norge sjømat til verden for 91,6 milliarder kroner. Det er 17 milliarder kroner mer enn året før, som også var et rekordår, ifølge Norges sjømatråd. Lakseeksporten falt imidlertid med én prosent til Asia.

Norske konkurrenter

Sundheim forklarer at TPP kunne medført at norske konkurrenter i TPP-området ville fått tollfri eksportadgang i et marked med 800 millioner mennesker.

– Det er særlig Chile, men også Canada og USA, som er store produsenter og til dels konkurrerer med norske eksportører, sier Sundheim.

Her er Donald Trump avbildet da han mandag denne uken signerte en presidentordre om å trekke USA ut av TPP-avtalen.
Her er Donald Trump avbildet da han mandag denne uken signerte en presidentordre om å trekke USA ut av TPP-avtalen. (Foto: Evan Vucci / AP Photo / NTB Scanpix)

Han sier det er særlig på laks disse landene konkurrerer med norske eksportører.

– Det er spesielt i Japan og Sørøst-Asia, men også i Nord-Amerika, for eksempel chilensk laks konkurrerer med norsk laks, sier Sundheim.

Ikke bare toll

Egil Ove Sundheim sier en frihandelsavtale betyr langt mer enn bare toll, som han mener blir stadig mindre viktig. Han forklarer at en frihandelsavtale også betyr at man får på plass regelverk for veterinær- og mattrygghet, samt et regime for konfliktløsninger.

– Et slikt rammeverk er vel så viktig som tollfrihet. Det er blitt veldig fokus på mattrygghet, sier Sundheim.

Han mener det kan være vanskelig når man står utenfor en slik frihandelsavtale, nettopp fordi man da står utenfor det rammeverket konkurrentene nyter godt av.

Rammer etterspørselen

Men Sundheim er klar på at frihandelsavtaler generelt er bra for handelen og den økonomiske veksten, og dermed også bra for Norge og norsk sjømateksport.

– Den langsiktige effekten kan bli svakere vekst og dermed lavere etterspørsel, også etter norsk sjømat, sier Sundheim.

Han sier at USAs forkastelse av TPP nå åpner for Kina i denne regionen. Han tror Kina kan bli en drivkraft og førende på frihandel i Asia og stillehavsregionen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hva betyr det at Trump trekker USA fra frihandelsavtalen TPP?
DNs kommentator Bård Bjerkholt om USAs exit fra frihandelsavtalen TPP.
02:16
Publisert: