Scenen var høytidelig avduking av to minnesmerker ved det nye Nato-hovedkvarteret i Brussel. Det ene en bit av Berlinmuren som falt i 1989, det andre en bit av tvillingtårnene som raste etter terrorangrepet i New York i 2001.

Tysklands statsminister Angela Merkel snakket om frihet og betydning av Murens fall, mens Donald Trump først snakket om hvor viktig kampen mot terror er, men så mest om at Nato-allierte må bruke mer penger på forsvar og oppfylle målet om å bruke to prosent av bnp til forsvar. 

Trump unngikk å følge opp det som Natos generalsekretær Jens Stoltenberg betonet, nemlig at terrorangrepet 11. september gjorde at Nato for første gang iverksatte artikkel 5 – artikkelen som sier at et angrep på en alliert er et angrep på alle. Det gjorde Nato i solidaritet med Nato-allierte USA.  Trump har skapt usikkerhet om USA vil stå ved sine forpliktelser og kunne benyttet denne anledningen med et klart budskap.

Trump var mer opptatt i talen av at Nato bruker ressurser på å fjerne terrorister og ekstremister – ja «losers, they are losers», føyde han til. Felles kamp mot terrorisme, er det viktigste, understreket Trump gjentatte ganger.

– Disse sikkerhetsutfordringene er grunnen til at jeg har tatt opp svært direkte med generalsekretær Stoltenberg og med medlemmene av alliansen at de må yte sin rettferdige andel og møte sine finansielle forpliktelser. 23 av 28 land betaler ikke det de burde betale. Dette er ikke rettferdig overfor amerikanske skattebetalere.  Mange land skylder massivt med penger, sa Trump og føyde til:

– To prosent er minimum for å konfrontere de onde truslene vi står overfor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Minst 22 drept i Manchester
Minst 22 personer er drept og 50 såret i en eksplosjon på Manchester Arena under en konsert med Ariana Grande. Politiet sier de behandler saken som en terrorhendelse inntil de får opplysninger som tyder på noe annet. Mannskaper fra nødetatene jobber
00:38
Publisert: