I 2017 aksepterte ZTE en rekordstor bot på 1,1 milliarder dollar fra USA for eksport til Iran og Nord-Korea – i strid med amerikanske lover og sanksjoner. Det kinesiske selskapet erklærte seg skyldig i å ha konspirert for å krenke den amerikanske International Emergency Economic Powers Act.

Etter at selskapet ikke opprettholdt alle betingelser i en avtale med USA, ble det i april innført et forbud mot at selskapet kan kjøpe amerikanske komponenter eller bruke amerikanske patenter frem til 2025. All handel i selskapets aksjer har vært innstilt i en måned.

Trues av kollaps

I forrige uke stanset selskapet produksjonen ved fabrikker i Kina. ZTE er den nest største eksportøren av telekommunikasjonsprodukter og selskapets smarttelefoner er populære i USA, hvor de selges under andre merkenavn.

Selskapet importerer produkter og patenter for 2,3 milliarder dollar fra amerikanske selskaper, blant annet Qualcomm og Googles morselskap Alphabet. Uten tilgang til denne teknologien er ikke selskapet i stand til å fortsette virksomheten.

På søndag indikerte president Donald Trump at det vil komme en løsning.

«President Xi og jeg jobber sammen for å gi det enorme kinesiske selskapet ZTE en mulighet til å igangsette aktiviteten raskt. Altfor mange arbeidsplasser har gått tapt i Kina. Handelsdepartementet har fått instrukser om å gjøre dette», skriver Trump på Twitter.

Som en del av avtalen med USA forpliktet ZTE seg til å sparke fire ansatte som var ansvarlig for å ha tilrettelagt for eksport, og straffe 35 andre. Dette skjedde ikke.

«Uten sidestykke»

Selskapet har nesten 80.000 ansatte og har noen av verdens største teleoperatører på kundelisten, blant annet i Asia, Midtøsten og deler av Europa. Selskapet sa før helgen at de har innstilt det meste av aktiviteten og stengt fabrikker.

– Hva som skjer er uten sidestykke. Det er en fascinerende utvikling i en svært spesiell sak som har gått fra å være en sak som dreier seg om sanksjoner og eksportkontroll til å bli geopolitisk, sier advokat Douglas Jacobson, som representerer noen av ZTEs amerikanske underleverandører i en kommentar.

Utspillet fra den amerikanske presidenten kom før Liu He, som er økonomisk rådgiver for president Xi Jinping, starter viktige møter i Washington, D.C. Målet er å unngå en handelskrig.

Det er bare fire uker siden Trumps handelsminister langet ut mot det kinesiske selskapet.

– I stedet for å straffe ansatte og ledere som deltok i dette har ZTE svart med å belønne dem. Dette er ikke noe vi kan overse, sa USAs handelsminister Wilbur Ross i en kommentar.

Kritiserer Trump

Amerikanske sikkerhetseksperter har advart mot å bruke selskapets produkter og teknologi, da de mener det utgjør en nasjonal sikkerhetsrisiko.

«Våre etterretningsorganisasjoner har advart om at ZTEs teknologi og telefoner utgjør en alvorlig sikkerhetstrussel. Du burde bry deg mer om nasjonal sikkerhet enn kinesiske arbeidsplasser», skriver den demokratiske kongressrepresentant Adam Schiff på Twitter.

Eksperter har problemer med å forstå hvorfor Trump har gått med på å redde selskapet.

– Gitt hans press mot Kina på handel, forstår jeg ikke hans bekymring for kinesiske arbeidsplasser, som han refererer til i twittermeldingen. Dette går mot den jevne strømmen på sikkerhetsadvarsler mot ZTE, sier teknologi- og sikkerhetsekspert Adam Segal ved Council on Foreign Relations til New York Times.

«Hva med å hjelpe noen amerikanske selskaper først», spør senator Chuck Schumer.

For Trump dreier dette seg om å legge press på Kina og få landet til å komme med innrømmelser og dermed unngå en ødeleggende handelskrig for begge land.

«Kina og USA jobber bra sammen på handelsspørsmål. Slapp av, alt vil gå bra», skriver han på Twitter.(Vilkår)

Tidal-saken på tre minutter
Beyoncé og Kanye Wests lyttertall er manipulert med flere hundre millioner falske avspillinger
02:57
Publisert: