Flere republikanske kilder sier at Amy Coney Barrett (47) er Trumps kandidat som ny høyesterettsdommer, ifølge CNN fredag. Det samme melder New York Times.

Barretts navn tidligere denne uken kommet opp som Trumps kandidat, og er blitt utpekt som en favoritt til stillingen. Etter mange år som jusprofessor ved Notre-Dame Law School ble hun utnevnt til dommer ved ankedomstolen i Chicago. Hun er svært konservativ katolsk, og hun har gjort seg bemerket i abortspørsmålet, blant annet har hun åpnet opp for å omgjøre den historiske dommen fra Texas i 1973 som tillot abort i USA.

Presidenten har selv sagt at han vil offentliggjøre valget på lørdag.

Ginsburgs bortgang utløste politisk drama

Ruth Bader Ginsburg døde av kreft, 87 år gammel, annonserte USAs høyesterett natt til lørdag norsk tid. Hun har tjent som høyesterettsdommer i nesten tre tiår. Det utløste et politisk drama, rundt 40 dager før presidentvalget.

I tillegg til Barrett, har Barbara Lagoa (52) blitt trukket ut som en mulig kandidat. Hun har cubanske røtter og er fra vippestaten Florida- og hadde vært svært populær blant kvinnelige velgere med latinsk bakgrunn. I tillegg er Trump avhengig av å vinne Florida for å bli gjenvalgt. Men flere amerikanske medier erfarer altså nå at det i stedet er Barrett som kommer til å ta over som ny høyesterettsdommer.

Viktig for amerikanske velgere

Høyesterettsdommer i USA sitter på livstid eller så lenge hun eller han selv ønsker. I en undersøkelse Pew Research Center gjennomførte i sommer pekte 64 prosent av registrerte velgere på at utnevnelse til Høyesterett var svært viktig for deres valg av president. Høyesterett avgjør vanskelige og kontroversielle politiske saker som abort, likekjønnet ekteskap og retten til å bære våpen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.