President Donald Trump ringte selv til Washington Post for å fortelle om nederlaget i Kongressen. 

– Ikke legg skylda på Paul Ryan, var hans budskap.

Blant de første som brakte nyheten om nederlaget for Trumps store prestisjeprosjekt, var Washington Posts reporter Robert Costa.

– President Trump ringte meg nettopp. Han er fortsatt på telefonen. "Vi trakk den nettopp tilbake", meldte Costa på Twitter.

En av dem som har stått i stormen er Paul Ryan, republikanernes flertallsleder i Representantenes hus.

– Ikke legg skylda på Paul, fortalte Trump til Costa.

Ifølge Costa sier Trump at han kan være villig til å samarbeide med Demokratene om å få på plass en ny avtale.

– Når dette eksploderer, kommer Demokratene til oss, og vi kommer fram til en nydelig avtale, sier Trump ifølge Washington Post-reporteren.

– En skuffelse

Flertallsleder Paul Ryan i Representantenes hus erkjenner nederlaget.

– Jeg snakket med presidenten for en liten stund siden og sa til ham at det beste vi kunne gjøre var å trekke forslaget tilbake. Og han var enig, sier Ryan.

– Dette er en skuffelse for oss, fortsetter han.

Republikanerne er splittet i saken, og Ryan konstaterer at det ikke lyktes å samle de 216 stemmene som var nødvendig for å få reformen gjennom i Kongressen.

– Vi kom virkelig nær. Men vi kom ikke helt dit i dag, sier han, og føyer til at partiet nå skal diskutere hvordan de kan komme videre med en helsereform som skal erstatte Obamacare, som har vært skyteskive for Republikanerne i Kongressen i årevis.

Manglet oppslutning i egne rekker

Donald Trump varslet at noe av det første han ville gjøre etter overtakelsen i Det hvite hus var å avskaffe Obamacare. 

Presidenten har ikke klart å skaffe nok støtte til den nye loven, og ga derfor Republikanernes flertallsleder Paul Ryan ordre om å trekke tilbake lovforslaget, melder flere amerikanske medier.

Trumps forslag til en erstatning for Obamacare møter motstand ikke bare hos demokrater, men også hos konservative republikanere som mener at det må kuttes enda mer i de føderale utgiftene.

Forslaget var først ventet til votering torsdag, men forhandlingene drøyde ut i tid og det ble etterhvert klart at Trump manglet de nødvendige stemmene for å sikre flertall.

I forkant forsøkte president Trump å legge press på representantene i Kongressen. I et lukket møte med republikanske politikere torsdag skal Trumps budsjettsjef Mick Mulvaney ha gitt et ultimatum til republikanere som fortsatt stiller seg kritiske til forslaget.

– Presidenten har sagt at han ønsker en stemme i morgen, ja eller nei. Om forslaget ikke slår gjennom så legger vi denne ballen død, skal Mulvaney ha sagt, ifølge republikaneren Chris Collins som var på møtet.

Trump selv tydde til Twitter med klar beskjed til republikanerne:

– Katastrofale Obamacare har ført til større kostnader og færre muligheter. Det vil kun bli verre. Vi må oppheve og erstatte. Godkjenn forslaget, skrev han.

Ultimatumet førte imidlertid ikke fram, og etter hektisk møtevirksomhet ble det klart at helsereformen ikke hadde nok støtte til å bli godkjent i Kongressen.

Trump har også varslet en ny skattereform, og det har blitt antydet at det var innsparingen i helsereformen som skulle finansiere det nye skattenivået. Fra Det hvite hus har denne direkte koblingen derimot blitt avvist.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.