Trump har hadde en travel uke. På tirsdag var han på Puerto Rico for på besøke orkanofre. På onsdag gikk turen til Las Vegas for å møte pårørende etter massakren på søndag kveld, hvor 58 mennesker ble drept og over 500 såret. Over 140 er fortsatt innlagt på sykehus.

Gamle utfordringer

Den amerikanske presidenten hadde lange møter på torsdag ettermiddag med forsvarsledelsen og fikk briefing på sikkerhetsspørsmål.

– Dette er utfordringer som burde ha blitt håndtert for lenge siden, som Nord-Korea, Iran, Afghanistan, IS og krefter som truer våre interesser rundt om i verden, sa Trump.

Trumps pressetalskvinne vil komme med en beslutning om atomavtalen med Iran de neste dagene. Avtalen, som ble undertegnet i 2015, innebærer internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet i bytte mot at de økonomiske sanksjonene mot Iran oppheves.

USAs forsvarsminister Jim Mattis sa i en senatshøring tidligere denne uken at en atomavtale er i USAs interesse og ga klare indikasjoner på at han mener den bør fortsette.

Trump har vært kritisk lenge.

– Iran har ikke levd opp til avtalens ånd. Det iranske regimet støtter terrorisme og eksporterer vold og kaos i hele Midtøsten, sa Trump på torsdag.

Hva ble diskutert torsdag kveld? Trump ville ikke gå i detaljer.

– Kanskje det er stillheten før stormen dere ser her, sa han til fremmøtte journalister.

Han ble bedt flere ganger om å forklare hva han mente.

– Det vil dere finne ut senere, sa han.

På bristepunktet

Ifølge Washington Post vil Trump holde en tale førstkommende torsdag hvor han blant annet vil si at Iran-avtalen ikke er i USAs nasjonale interesse. Under FNs hovedforsamling i september sa Trump at avtalen er en «ydmykelse for USA» og sa at Iran er et «korrupt regime».

Han gjentok dette under middagen på torsdag kveld.

– Det iranske regimet støtter terrorisme og eksporterer vold, blodsutgytelse og kaos. Det er derfor vi må sette en stopper for Iransk aggresjon og atomvåpenambisjoner, sa Trump.

Storbritannia, Frankrike og Tyskland, som er amerikanske allierte og en del av Iran-avtalen, er ikke enig med Trump om at Iran ikke har levd opp til avtalens intensjoner.

– Etter at Trump trakk seg ut fra Parisavtalen kan dette sende multilateralismen til bristepunktet, sier en kilde fra USAs europeiske allierte til Washington Post.(Vilkår)

Her lærer kronprins Haakon prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus å surfe
Kronprinsfamilien på bølgejakt i surfeparadiset Hoddevik
01:58
Publisert: