Etter lang tids vurderinger har Trump varslet at han denne uken skal komme med en avgjørelse om klimaavtalen fra Paris.

Enkelte lekkasjer til mediene peker i retning av at han vil droppe avtalen. Dette er Trumps

plan, hevder kilder som nyhetsnettstedet Axios har snakket med.

Hvis dette stemmer, er Trump i ferd med å oppfylle et av sine valgløfter. Før han ble president, lovet han å «kansellere» Parisavtalen.

I så fall trosser han både nære medarbeidere, viktige allierte land og mange av USAs største selskaper.

– Mange aktører er kommet på banen nå for å påvirke Trump til å fortsette med avtalen, sier forskningsdirektør Guri Bang ved Cicero senter for klimaforskning.

71 prosent

Også i den amerikanske befolkningen har Parisavtalen stor støtte. 71 prosent mener USA bør delta i avtalen, viste en meningsmåling i fjor.

Selv blant medlemmene av Trumps parti Republikanerne svarte 57 prosent at de støtter amerikansk deltagelse.

Innad i Trumps administrasjon er det svært delte meninger om avtalen. Men både utenriksminister Rex Tillerson og energiminister Rick Perry vil la USAs signatur bli stående. Det samme vil Trumps datter Ivanka og hennes ektemann Jared Kushner, ifølge amerikanske medier.

I tillegg støttes avtalen av en lang rekke amerikanske og internasjonale selskaper. Kanskje noe overraskende står ExxonMobil, Shell og andre store oljeselskapene r på listen over tilhengere.

En av årsakene er trolig at oljegigantene forventer økt bruk av naturgass når myndighetene skal kutte CO2-utslippene.

Europeisk press

Selv noen av USAs største kullselskaper mener Trump bør bryte sitt valgløfte og bli værende i avtalen, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Selskapene håper angivelig å bruke klimaforhandlingene som en arena for lobbyvirksomhet for fortsatt bruk av kull, også i en mer klimavennlig verden.

Fra USAs allierte og myndighetene i resten av verdens land er de fleste rådene krystallklare. Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes nye president Emmanuel Macron forsøkte under G7-møtet i helgen personlig å overtale Trump til å overholde Parisavtalen

Kina har sagt klart ifra at USA må respektere avtalen, og pave Frans har gitt Trump en kopi av pavens offisielle uttalelse om klimaendringene og andre miljøproblemer.

Republikansk motstand

Men selv om Parisavtalen har svært mange tilhengere, er motstanderne viktige for Trump og Det republikanske partiet.

Innad i partiet har det lenge vært stor skepsis til klimaforskning og klimatiltak. Og den nye sjefen for miljødirektoratet EPA, Scott Pruitt, er sterkt imot Parisavtalen.

Kullindustrien er viktig i flere delstater med republikansk politisk ledelse. Selv om noen store kullselskaper nå angivelig aksepterer Parisavtalen, har bransjen tradisjonelt vært motstandere av klimatiltak.

– Det er et stort flertall republikanske guvernører i USA nå. Mange av dem er motstandere av effektive klimatiltak, sier Guri Bang til NTB.

Hun legger til at det finnes en del yngre republikanere som mener partiet må legge om klimapolitikken. Men foreløpig er de neppe sterke nok til å endre partiets holdning.

Som et alternativ til å gå ut av Parisavtalen har Trump også vurdert å redusere USAs nasjonale mål om utslippskutt. Ifølge amerikanske medier er flere av Trumps nære medarbeidere tilhengere av denne løsningen.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.