Donald Trump har truet med å innføre straffetoll på 25 prosent på importerte biler, noe som har bekymret særlig EU og Japan, men også Mexico og Canada. Beslutningen ble kunngjort av Det hvite Hus fredag.

Onsdag var det ifølge «industrikilder» signaler om at Trump kom til å vente med å innføre nye tollsatser så lenge forhandlingene om handelsavtaler pågår. Fredag kom altså avgjørelsen.

Den gir et seks måneders pusterom i de pågående handelstvistene mellom USA, Kina og EU.

– Hele bilbransjen har vært svært negative til ekstra toll på biler og bilutstyr, sier visepresident Ann Wilson i den amerikanske bransjeorganisasjonen Motor and Equipment Manufacturers Association.

Grunnen er at denne bransjen er svært kraftig sammenvevd internasjonalt. Vurderingen er at straffetoll på biler og bilkomponenter ville ramme USAs hjemlige industri sterkere enn tollen som allerede er innført på stål og aluminium.

USA har allerede innført straffetoll på 25 prosent på kinesisk import verdt 250 milliarder dollar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.