– Jeg skulle ønske jeg kunne si at jeg var overrasket, sier Matthew Mokhefi-Ashton og sukker.

Han er foreleser i internasjonale relasjoner ved Notthingham Trent University, og er ikke begeistret over Trumps utspill i den britiske avisen The Sun.

– Det er typisk Trump. Han handler først, så tenker han senere. Han river opp i alle mulige konflikter, og har nå satt Theresa May i en utrolig vanskelig situasjon, sier Mokhefi-Ashton.

Kaller intervjuet «fake news»

I intervjuet kjørte Trump på med rosende ord til den nylig avgåtte utenriksministeren Boris Johnson, som er kjent som en av Mays politiske rivaler.

– Jeg sier bare at jeg tror han ville blitt en god statsminister. Han har det som trengs, sa Trump i intervjuet som ble gjort før han gjestet NATO-toppmøte.

Johnson forlot regjeringen mandag, og uttalte at å promotere regjeringens brexit-plan er som å «skryte av en drittpakke».

– Det er synd at han forlot regjeringen, og jeg håper han kommer tilbake på et tidspunkt, sa Trump.

I en pressekonferanse fredag ettermiddag kaller Trump intervjuet med The Sun «fake news», skriver The Guardian. Den amerikanske presidenten mener intervjuet var falskt fordi det ikke inneholdt hans rosende ord om May.

Under pressekonferansen sa Trump at han vil støtte den britiske regjeringens utmelding av EU.

– Så lenge dere sørger for at dere kan ha handel med oss, sa presidenten.

Under samme pressekonferanse sa May at en avtale med USA fortsatt vil være mulig etter en myk «brexit».

Kan møte Johnson

I helgen skal Trump til Skottland for å spille golf til søndag, før han mandag skal møte den russiske presidenten Vladimir Putin.

Det er likevel mulig han skal møte Boris Johnson. Den amerikanske ambassadøren til Storbritannia, Woody Johnson, sa onsdag til The Guardian at det ikke var planlagt et møte mellom de to, men at «presidenten lager sin egen timeplan».

– Vi vil gjøre det mulig dersom presidenten ønsker å gjøre noe. Boris Johnson har vært en venn av presidenten, var en venn under valget, og har et varmt og godt forhold til presidenten, sa Woody Johnson til avisen.

Like personligheter

Mokhefi-Ashton tror Johnson vil bruke et eventuelt møte til å styrke sin politiske posisjon.

– De har like personligheter. Johnson vil nok gjøre sitt beste for å blidgjøre Trump, slik at han fortsetter å uttale seg offentlig med hvor fantastisk han er, sier han.

Det kan være lurt, skal vi tro eksperten. Han tror nemlig at Mays posisjon er såpass svekket at partiet ønsker en ny leder til neste valg.

– Hun får neppe lov til å ta partiet gjennom et valg til. Det eneste partiet hennes ønsker nå er å få til en utmelding av EU, så vil de nok se til Michael Gove, Boris Johnson eller Jacob Rees-Mogg for å overta, sier Mokhefi-Ashton.

Svekker Mays posisjon ytterligere

Flere eksperter har den siste uken påpekt at Johnsons utmelding var et stort fall for May. Det stoppet ikke Trump fra å fyre løs.

Han sa blant annet at den britiske regjeringens brexit-plan mest sannsynlig kommer til å «drepe avtalen». Avtalen han referer til, er handelsavtalen May ønsket å få med USA etter utmeldingen av EU.

– Utspillene hjelper ikke akkurat Mays posisjon. Ett av målene til den britiske regjeringen er å få til en handelsavtale med USA etter «brexit». Nå er May i en dårligere forhandlingsposisjon med både sitt eget parti og resten av Europa, sier Mokhefi-Ashton og legger på for å rekke et fly til Dublin.(Vilkår)