Twitch er dermed først ute med å stenge ned en av kontoene president Donald Trump har på sosiale medier. Twitch er en strømmetjeneste der man kan sende direkte eller laste opp videoer, og det ble kjøpt av Amazon i 2014 for over en milliard dollar.

Det melder blant annet New York Times mandag kveld norsk tid.

«Hatefulle ytringer er uakseptabelt på vår plattform»

Trumps kanal på nettstedet stenges for brudd på reglene om hatefull oppførsel, som følge av to videoer: En eldre video fra 2015 der Trump snakker om hvordan Mexico har sendt kriminalitet, narkotika og voldtektsmenn over grensen, og en langt nyere fra et møte i Tulsa der han beskriver et innbrudd hjemme hos en kvinne, gjort av en «very though hombre».

– Hatefulle ytringer er uakseptabelt på vår plattform. I tråd med våre retningslinjer er president Donald Trumps kanal blitt suspendert midlertidig på Twitch for kommentarer som er gjort på strømmen, og fornærmende innhold er fjernet, heter det i en uttalelse fra selskapet.

Det er uklart hvor lenge presidenten vil være suspendert fra Twitch.

Reditt har stengt 2000 underplattformer

Twitch føyer seg dermed inn i rekken av selskaper som den siste tiden har tatt grep om debattklimaet på sine plattformer, noe som også rammer presidenten i USA.

Reditt, et brukerstyrt sosialt nettverk, stengte mandag kveld ned det Trump-vennlige underforumet r/The_Donald, det venstrevridde forumet «ChapoTrapHouse» og rundt 2000 andre underforum, for å forebygge hatefulle ytringer.

Her er meldingen fra Donald Trump som Twitter merket som villedende
For første gang har Twitter merket medinger fra USAs president som villedende.
00:51
Publisert:

– Jeg må innrømme at jeg har slitt med å vekte mine verdier som en amerikaner og rundt ytringsfrihet, med mine verdier og selskapets verdier rundt vanlig, anstendig menneskelig adferd, sa administrerende direktør i Reddit Steve Hoffman til journalister mandag, da avgjørelsen ble kjent.

Forumets varemerke er nettopp lite styring, med mål om å være et fritt rom for meninger, lenkedeling og diskusjonstråder.

Annonsører legger press på Facebook

Twitter har også begynt å markere ulike meldinger som presidenten poster på deres side, dersom innholdet er villedende eller inneholder hatefulle ytringer. Flere selskaper legger også press på Facebook om å stramme inn sine retningslinjer og slå hardere ned på det de mener er misbruk av plattformen.

I den forbindelse har flere store annonsører som Unilever og Patagonia annonsert at de trekker all reklame i juli. Det er kampanjen #StopHateForProfit, stopp hat for profitt, som står bak oppropet for å få annonsører til å trekke sin støtte.

Det er i kjølvannet av kontroversen rundt George Floyd, en av flere afroamerikanere som har mistet livet i politiets varetekt i USA, at flere bruker på sosiale medier reagerer høylytt på hatefulle ytringer. Floyd døde etter å ha blitt holdt nede i kvelertak i mer enn åtte minutter i slutten av mai, noe som sparket i gang en omfattende rasismedebatt i landet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.