Representantenes hus har med knapp margin stemt for lovforslaget som åpner for å oppheve store deler av Obamacare. 

Sist gang forslaget fra det republikanske partiet ble lagt frem, i mars, ble de tvunget til å trekke det på kort varsel fordi det ble klart at det ikke ville få flertall.

Denne gangen ble forslaget stemt gjennom med 217 mot 213 stemmer i Representantenes hus. 20 republikanere stemte i mot, mens ingen av demokratene stemte for forslaget. 

At loven nå har passert Representantenes hus regnes som en stor seier for president Donald Trump. Et av Trumps mest sentrale valgløfter var nettopp å erstatte Obamacare. Ifølge amerikanske medier har Trump innkalt til en pressekonferanse utenfor Det hvite hus torsdag.

Til Senatet

Lovforslaget skal nå til behandling i Senatet, der det er ventet å møte sterk motstand. Ifølge New York Times hersker det fortsatt stor usikkerhet rundt hvordan lovforslaget vil bli seende ut etter at Senatet har behandlet det. Ifølge avisen er det nesten helt sikkert at de mange kostnadskuttene i forslaget vil bli moderert av Senatet.

Et eventuelt moderert lovforslag må så tilbake igjen til Representantenes hus før det kan bli endelig vedtatt. Der har Republikanerne i utgangspunktet bare et knapt flertall for lovforslaget slik det er i dag. Dermed kan det potensielt oppstå utfordringer med å få gjennom et lovforslag som ikke går like langt som dagens versjon. 

Tillegg på åtte milliarder dollar

Ifølge NTB åpner loven som nå er godkjent av Huset for at delstater kan droppe dagens krav om at forsikringer skal koste det samme for alle, enten de er sunne og friske eller alvorlig syke. Moderate republikanere har tidligere motsatt seg dette, men i den nye versjonen av forslaget er det lagt inn en pott på åtte milliarder dollar som skal bidra til å dekke helseforsikringsutgifter for personer med kroniske lidelser. Det ble tunga på vektskålen for blant andre republikanerne Fred Upton fra Michigan og Billy Long fra Missouri, som nå har snudd i saken.

Upton foreslo tillegget på åtte milliarder dollar i ekstra midler, og har tidligere sagt at han ikke kunne stille seg bak et forslag som ville frata folk med kroniske lidelser rettigheter.

En rekke helseeksperter har imidlertid gått ut og sagt at åtte milliarder dollar ikke er nok til å dekke forsikringskostnadene for dem som vil trenge det.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.