Andrej Babiš (63) har siden han feide inn i tsjekkisk politikk for syv år siden rukket å bli eier av landets desidert største parti, få sparken som finansminister og bli tiltalt for korrupsjon.
Nå blir Babiš – som er sammenlignet med både Silvio Berlusconi og Donald J. Trump – etter alle solemerker ny tsjekkisk statsminister. Hans parti ANO ligger på meningsmålingene an til å få rundt 30 prosent av stemmene, mer enn dobbelt så mye som nest største parti.
– Statsministeren i Tsjekkia har alltid kommet fra det største partiet, sier Elisabeth Bakke, førsteamanuensis ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og ekspert på Sentral- og Øst-Europa.
Partinavnet ANO er en forkortelse for «Aksjon av misfornøyde borgere», og det betyr også «ja» på tsjekkisk. Babiš dannet ANO i 2011 med egne penger som en antikorrupsjonsbevegelse, og året etter ble det et politisk parti.
– Babiš har stålkontroll på partiet. Han betaler og han bestemmer, sier Bakke.
Blandet kortene?
Babiš omtales ofte som Tsjekkias nest rikeste mann, og gjennom sitt heleide konglomerat Agrofert har han eierinteresser i alt fra jordbruk og energi, til eiendom og medier.
Babiš og ANO ble en umiddelbar politisk suksess. En regjeringskrise utløst av en korrupsjonsskandale, førte til nyvalg høsten 2013, og gjorde at Babiš tross store politiske forskjeller i 2014 ble finansminister i en koalisjonsregjering ledet av statsminister Bohuslav Sobotka og sosialdemokratene.
Babiš er blitt møtt med stadige beskyldninger om sammenblanding av private forretningsinteresser og politikk, og i mai i år fikk han sparken som finansminister.
Han ble etterforsket og samtidig strippet for rettslig immunitet, og må muligens møte for retten, etter at han ble formelt tiltalt tidligere denne måneden. Han er blant annet tiltalt for skattesvindel og for ulovlig å ha tusket til seg EU- og EØS-midler før han ble politiker.
– Babiš mener dette som en politisk prosess der statsministeren presset ham ut, og man kan absolutt mistenke ham for å ha utnyttet situasjonen, sier Bakke.
Samtidig beskyldes Babiš for å ha en historie i Tsjekkoslovakias hemmelige tjenester StB, og som hemmelig agent for KGB under kommunisttiden, noe han selv blankt avviser.
En ny lov - «Lex Babiš» - gjør at han nå har overført eierskapet i Agrofert til stiftelser kontrollert av familien.
Mest populære politiker
De mange beskyldningene mot Babiš, hovedsakelig fra det politiske etablissementet, synes å prelle av hos tsjekkiske velgere. Han er landets desidert mest populære politiker, mens for eksempel Sobotka og sosialdemokratene ligger an til å få halvert oppslutningen til rundt 12,5 prosent av stemmene.
– Han har kommet som en rakett inn i tsjekkisk politikk og leder en prototyp på et toppstyrt forretningsparti. Hans politiske tilnærming er som forretningsmann, sier Bakke.
– Jeg har bygget opp ting hele livet. Jeg har bygget opp et selskap som sysselsetter 35.000 mennesker, så jeg kommer fra det virkelige livet, sier Babiš til avisen Financial Times.
Han viser til at han fikk orden på landets økonomi som finansminister, og han fremstiller seg selv som antitesen til en politiker, en praktiker som skal løse Tsjekkias problemer som en forretningsmann. Han har også lovet at han ikke skal gro fast som statsminister, men kun skal sitte én periode hvis han blir valgt.
Ingen ekstremist
Babiš representerer nok en suksess for antiestablishmentpartier som Nasjonal Front i Frankrike, Alternativ for Tyskland (AfD) i Tyskland og Frihetspartiet i Østerrike. Mange trekker også frem likheter med de nasjonalistiske stemningene i land som Polen og Ungarn.
Bakke avviser disse analogiene. Hun mener Babiš heller ikke kan sammenlignes med Trump og Berlusconi, selv om det er lett å se likhetene med «riking som blir regjeringssjef». Politisk mener hun ANO ligger plassert i sentrum-høyre.
– Babiš er ingen høyreekstrem nasjonalist som vil kjøre tsjekkisk demokrati nedom og hjem. Tsjekkia har i motsetning til noen av nabolandene et robust politisk system med «checks and balances», sier Bakke.
Han er heller ikke flamboyant og omgir seg med gull og glitter, og i sommer giftet han seg med sin partner gjennom 25 år, som også er mor til to av hans fire barn.
Babiš' EU-skepsis og motstand mot innvandring beskriver hun som moderat, og mainstream i Sentral- og Øst-Europa. Hun understreker at Babiš langt fra vil melde Tsjekkia ut av EU.
Tross fremgangen tyder alt på at Babiš må finne samarbeidspartier og danne en regjeringskoalisjon, noe som betyr kompromisser. Bakke mener mye av spenningen ligger i hvem ANO kan og vil danne regjering med, noe som også avhenger av hvilke partier som kommer over sperregrensen når valget avsluttes lørdag.(Vilkår)