Valglokalene åpner klokken 14 norsk tid fredag og stenger klokken 22, før de åpner igjen klokken 8 lørdag og stenger igjen klokken 14 samme dag.

De seneste meningsmålingene viser at sittende president Milos Zeman (73) leder knapt foran de åtte andre kandidatene i presidentvalget.

Selv om han leder er det imidlertid usannsynlig at han vil få nok stemmer til å slippe en runde to og dermed en ren duell mot hovedmotstander Jiri Drahos den 26. og 27. januar.

En nylig meningsmåling bestilt av den tsjekkiske TV-stasjonen Česká televize viser at Drahos sågar ligger an til å vinne en slik duell med 48,5 prosent av stemmene mot 44 prosent for Zeman.

–Selvfølgelig er jeg nervøs, sier Zeman til den tsjekkiske avisen Dnes.

Den frittalende ekskommunisten har gitt sterkt uttrykk for at han er imot EUs obligatoriske flyktningkvoter og andre regler han mener griper inn mot Tsjekkias suverenitet. Han har også betegnet flyktningkrisen i 2015 som «en organisert invasjon» i Europa, samtidig som han insisterte på at muslimer er «umulige å integrere».

Drahos – tidligere leder for vitenskapsakademiet i Tsjekkia – ses på som hans rake motsetning: En liberal, EU-vennlig sentrumspolitiker med et rolig lynne. Kritikerne har gitt ham kallenavnet «wishy-washy» – en antydning om at han er kjedelig og mangler en klar agenda.

–Presidenten bør ta med seg mer høflighet inn på den politiske scenen, sa Drahos i en TV-debatt torsdag.(Vilkår)