Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) er blitt karakterisert som «verdens viktigste selskap» av blant annet Time Magazine. Det finnes knapt en smarttelefon, datamaskin, spillkonsoll eller bil som ikke har komponenter fra det taiwanske selskapet.

Taiwan-selskapet produserer blant annet alle prosessorer for Apples Iphone-modeller. Siden etableringen på 1980-tallet er TSMC blitt en gigant. Det startet året med å være Asias mest verdifulle selskap.

Kraftig kursfall i 2022

Nå har selskapet fått en ny storaksjonær. Det amerikanske investeringsselskapet Berkshire Hathaway, som er kontrollert av milliardæren Warren Buffett, bekreftet i en børsmelding mandag kveld at det har kjøpt aksjer for 4,1 milliarder dollar i tredje kvartal.

– Jeg mistenker at Berkshire Hathaway mener at verden ikke vil klare seg uten produkter som lages av TSMC. Det er bare et lite antall selskaper som er kapitalsterke nok til å kunne levere komponenter som blir stadig viktigere i folks liv, sier partner Tom Russo i det amerikanske investeringsselskapet Gardner, Russo & Quinn til Reuters.

Da handelen startet ved Taipei-børsen tirsdag morgen skjøt TSMC-kursen i været og ligger 8,2 prosent høyere idet formiddagshandelen er over. Fra nyttår frem til mandag hadde kursen falt med 30 prosent på grunn av svakere etterspørsel på elektronikk og fallende priser.

Lederen for Representantenes hus, Nancy Pelosi, besøkte selskapet under et kontroversielt besøk til Taiwan i sommer. TSMC er under press om ikke å selge avanserte komponenter til kinesiske kunder. Selskapet er i ferd med å bygge en avansert fabrikk i USA med investeringer på 12 milliarder dollar.

TSMC bekreftet under resultatfremleggelsen at de planlegger flere større investeringer i USA. Selskapet økte omsetningen med 56 prosent i oktober sammenlignet med samme måned i fjor.

Massive aksjekjøp

Berkshire Hathaway var i årevis mest kjent for å sitte med store eierposter i tradisjonelle amerikanske selskaper som forsikring, jernbane og kjente merkenavn, som blant annet frokostblandinger og iskrem.

Investeringsselskapet har kjøpt aksjer for 66 milliarder dollar i årets tre første kvartaler. Dette er over 13 ganger mer enn for samme periode i fjor.

– Dette er klassisk Buffett. Han er grådig når andre er redde – og redde når andre er grådige, sier finansprofessor Davis Kass ved handelshøyskolen Robert H. Smith School of Business ved University of Maryland til Wall Street Journal.

Det aller meste av er i amerikanske selskaper, blant annet energiselskapene Occidental Petroleum og Chevron, finansgruppen Jefferies underholdningsselskapet Paramount og leverandører til den amerikanske eiendomssektoren.

Buffett-selskapet kjøpte en vel 20 prosent eierpost i den kinesiske elbilprodusenten BYD under finanskrisen i 2008 for 232 millioner dollar. Ved siste årsskifte var aksjeposten verdt 7,7 milliarder dollar. Det har solgt en fjerdedel av aksjene i år.

Selskapet eier blant annet forsikringsselskapet Geico, jernbaneselskapet BNSF og kjente merkenavn som Duracell og Dairy Queen.

Buffett var åpent skeptisk til selskaper som Google og Apple så sent som for ti år siden. Under generalforsamlingen i 2012 forsvarte han investeringene i IBM, et selskap som hadde sin storhetstid på 1980-tallet.

– Sannsynligheten for å ta feil i IBM er sannsynligvis lavere for oss enn å ta feil med Google og Apple. Jeg vet rett og slett ikke hvordan jeg skal verdsette selskapene. Jeg ville ikke bli overrasket om de blir verdt mye mer ti år fra nå, men jeg ville ikke ha kjøpt noen av dem. Jeg heller ikke shortet dem, sa Buffett, ifølge Reuters.

Apples børsverdi er nesten tidoblet siden 2012 og Googles morselskap er syvdoblet. Buffett kvittet seg med IBM-aksjene i 2018 etter å ha kjøpt aksjer for 10,7 milliarder dollar i 2011.

Buffett kjøpte de første Apple-aksjene fire år senere, i 2016. Nå er Apple den største enkeltinvesteringen i Berkshire Hathaway og er verdt 126 milliarder dollar – fire ganger mer enn Bank of America, som er den nest største enkeltinvesteringen i børsnoterte aksjer.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.