Donald Trump landet i USA over helgen etter sin første utenlandstur som president, og sendte umiddelbart ut en twitter-storm som omfattet en rekke betente temaer i amerikansk politikk, og kan påvirke forhold langt utover USAs grenser. 

I løpet av de drøyt 24 siste timene har den amerikanske presidenten sendt ut 14 meldinger fra sin personlige twitter-konto, som nylig nådde 30 millioner følgere. Presidenten, som har vært relativt ukontroversiell på sosiale medier under utenlandsturen, omtalte en rekke viktige temaer. Trump skriver blant annet at falske nyhetsmedier «nedverdiger» hans bruk av sosiale medier fordi mediene ikke ønsker at USA skal «høre sannheten». 

I tillegg hyllet Trump USAs falne soldater med flere meldinger mandag, ettersom amerikanere i dag markerer Memorial Day.

Én app: Twitter

Trumps Twitter-bruk har ifølge amerikanske medier vært en stor påkjenning på hans nærmeste medarbeidere. Nyhetsnettstedet Axios, som er kjent for å ha gode kilder og pålitelige rapporter fra innsiden av Trump-administrasjonen, omtalte nylig at hans personale gjør alt de kan for å holde presidenten opptatt for å begrense Twitter-bruken, og at de i stor grad oppnådde dette under Trumps utenlandstur. Axios' kilder melder også at Trumps telefon kun har én applikasjon: Twitter.

Jennifer Leigh Bailey, Professor Institutt for sosiologi og statsvitenskap, NTNU  
Jennifer Leigh Bailey, Professor Institutt for sosiologi og statsvitenskap, NTNU  

– Trump bruker sosiale medier for å si fra det han har i tankene. Om han har et større strategisk mål er vanskelig å si. Det tviler jeg på, sier den amerikanske politikkprofessoren Jennifer Leigh Bailey ved NTNU til DN.

– Hans tweets er viktig å følge med fordi det viser hvordan Trump tenker. Det finnes en alternativ kultur der ute som vi burde ta på alvor – ikke på grunn av at det er logisk eller korrekt, men fordi den blir stadig mer politisk viktig, legger hun til. 

Når Trump landet på amerikansk jord var det tilbake til normalen, og i Twitter-stormen det siste døgnet kom en rekke store nyheter innenfor en rekke viktige temaer i amerikansk politikk:

1. Nord-Korea

Presidenten skriver blant annet at Kina jobber hardt for å jobbe mot Nord-Korea og deres stadige prøvesprengninger og atomforsøk. 

– Nord-Korea har vist manglende respekt for sin nabo, Kina, ved å skyte ut nok en rakett … men Kina prøver hardt!, skriver han. 

Trump har lenge ønsket at Kina skal ta en lederrolle i å få bukt med Nord-Korea, som stadig bryter internasjonal lov med sine prøvesprengninger. 

2. Skattereform 

Om skattereformen skriver presidenten at administrasjonen ligger foran skjema og viser god fremdrift. 

«De massive SKATTEKUTTENE/REFORM jeg har lagt frem går lett fremover, faktisk foran skjema. Store fordeler for alle!»

Dette står i sterk kontrast til den politiske utviklingen de siste ukene, der Trump-administrasjonen har slitt med å få støtte både fra politikere i sitt eget parti, fagfolk og tidligere toppbyråkrater innenfor amerikansk finanspolitikk. Om skattereformen nærmer seg vil det i så fall være store nyheter, men Trump har ikke kommet med noen andre oppdateringer enn Twitter-meldingen. 

Trump-administrasjonen leverte et forslag til skattekutt som var på én side. Flere amerikanske medier har publisert dokumentet i sin helhet, deriblant CNN. Dokumentet finner du her.

Skatteplanene var en del av Trumps forslag til nytt statsbudsjett, lagt frem sist uke. Forslaget anklages for grove regnefeil, tvilsomme anslag og logiske brister.

3. Helsereform

Trump sendte også ut en melding om at han ønsker å bruke mer penger på den mye omtalte helsereformen til Trump-administrasjonen, som går ut på å fase ut og erstatte Trumps forgjenger Barack Obamas helsereform, Affordable Care Act eller Obamacare.

Bailey kaller twitter-meldingen om helsereformen for «ulogisk». 

– Det er mulig at han prøver å gjennomføre det har skriver om. Uansett hvor ulogisk, sier hun. 

– Han snakker til sine egne med disse twitter-meldingene. De bor i en annen virkelighet enn det jeg bor i, sier hun. 

Det står i stor kontrast til den foreløpige fasiten i helsereformen. Ifølge USAs offisielle, partiuavhengige budsjettkontor, Congressional Budget Office, vil helsereformen i sin nåværende form spare inn 119 millioner dollar og føre til at 23 millioner mennesker vil miste sin nåværende helseforsikring i løpet av de neste ti årene. 

Trump har på sin side tidligere uttalt at det nåværende forslaget kun er første fase, og at fase to og tre vil sørge for å løftene hans overholdes. Under valgkampen lovte han at alle amerikanere skulle dekkes, og at det skulle bli både billigere og bedre enn under Obamacare. 

Etter at det første forslaget ble avvist av Kongressen, som er kontrollert av republikanerne, førte nye, lange forhandlinger til et forslag som så vidt ble stemt gjennom

– Det er et utrolig komplekst tema. Ingen visste at helsepolitikk kunne være så komplisert, sa Trump under en pressekonferanse i slutten av februar.

Se hele utsagnet i videovinduet under:

4. Lekkasjer av klassifisert materiale

Trump langet også ut mot lekkasjer til amerikanske medier i kjølvannet av det nylige terrorangrepet i den britiske byen Manchester.

https://www.dn.no/nyheter/2017/05/25/1036/Utenriks/britisk-politi-raser-etter-lekkasjer-i-usa

– Den britiske statsministeren May var veldig sint etter at informasjonen Storbritannia ga til USA om Manchester ble lekket. Ga meg alle detaljene!, skrev Trump på Twitter. 

Helt siden Trump ble innsatt som president har storstilte lekkasjer til amerikanske medier preget hans rolle som president. Han har gjentatte ganger omtalt lekkasjene som «ulovlige», og bedt om etterforskning av lekkasjene

Etter lekkasjene har forholdet mellom Storbritannia og USA fått seg en smell. USA og Storbritannia har lange tradisjoner for å dele hemmelig informasjon, men etter at den amerikanske avisen New York Times publiserte bilder av bevis og etterforskning som britiske myndigheter skal ha delt med sine amerikanske kolleger, svarte britene med en midlertidig stans av informasjonsutveksling med USA

5. Lokalvalg

Trump sendte også ut flere meldinger om kongressvalget i delstaten Montana, der republikaneren Greg Gianforte slo sin demokratiske motstander i kampen om å erstatte Ryan Zinke som representant i Kongressen. Zinke forlot stillingen for å bli Trumps innenriksminister tidligere i år.

– Stor seier, skrev Trump, før han fulgte opp med en kritikk av amerikanske mediers dekning av valget:

– Er det noen som merker hvordan kongressracet i Montana var et stort nummer for demokrater og falske nyheter helt til republikaneren vant? Seieren var elendig dekket, skrev han videre. 

Kongressvalget i Montana er svært kontroversielt, og fikk internasjonal oppmerksomhet etter at Gianforte er anklaget for å ha kroppstaklet en journalist som ville stille han et spørsmål like før valget. Han etterforskes nå for hendelsen. Journalisten det er snakk om jobbet for The Guardian, som har publisert lydopptak fra hendelsen

6. Amerikanske medier

De øvrige twitter-meldingene inneholdt mer kritikk og en fortsettelse av Trumps krig mot amerikanske medier, der Trump langer ut mot bruken av anonyme kilder, og hevder artikler med henvisninger til anonyme kilder som regel er falske. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Trump hilser så det kjennes for den nyvalgte franske presidenten
Donald Trump har blitt kjent for sin måte å håndhilse på. Denne uken fikk han oppmerksomhet for flere håndbevegelser under NATO-møtet i Brussel.
00:44
Publisert: