I de nesten ni årene som har gått siden Donald Trump fikk sin Twitter-konto har han sendt ut over 36.000 meldinger på maksimalt 140 tegn.

Over 41 millioner følger meldingene hans – over en fordobling siden han ble valgt som president for nesten ett år siden.

Bevisst handling

Ingen har klart å utnytte lynmeldingstjenesten bedre enn Donald Trump under valgkampen og senere som president. Forgjengeren, Barack Obama, måtte levere fra seg sin trofaste Blackberry-assistent da han ble valgt som president av sikkerhetsårsaker. Det har Trump nektet å gjøre.

«Jeg elsker Twitter. Det er som å eie sin egen avis, men uten underskuddene», skrev han for fem år siden.

På torsdag kveld forsvant @realDonaldTrump fra Twitter. I 11 minutter var den amerikanske presidenten ikke i stand til å bombardere følgerne med angrep på Hillary Clinton, CNN eller videresende meldinger fra andre.

Twitter sa at fjerningen av kontoen skyldtes «menneskelig feil». Etter en intern etterforskning bekreftet selskapet natt til fredag at dette var en bevisst handling.

«Gjennom etterforskningen har vi fått vite at dette var gjort av en ansatt i kundeavdelingen som gjorde dette på sin siste arbeidsdag. Vi foretar en full intern granskning», skriver selskapet.

De lover å ta skritt for å unngå at noe tilsvarende kan skje på nytt.

Feiret utestengelse

Twitter er blitt oppfordret til å utestenge Trump fra tjenesten etter at han har kommet med drapstrusler – blant annet mot Nord-Koreas diktator Kim Jong-un.

Dette har Twitter-ledelsen avvist.

Twitter-brukere reagerte som ventet med humor og sarkasme da @realDonaldTrump forsvant.

«Hvis Trumps Twitter er nede, betyr dette teknisk sett at han ikke lenger er POTUS (president)? Jeg mener det er den eneste delen av jobben han bryr seg om», skriver historiker John Schindler, som har vært professor ved U.S. Naval War College.

Eller var dette et statskupp, undret redaktør Jeet Heer hos The New Republic.

Twitter-avhengig?

Professor James A. Roberts ved Baylor University har forsket på smarttelefoner, sosiale medier og avhengighet. Han sammenligner overdreven Twitter-bruk med de seks hovedkomponentene for alle former for avhengighet: eufori, toleranse, tilbaketrekningssymptomer, konflikter og tilbakefall.

Han har studert Trumps Twitter-bruk og evaluert 12 ulike påstander fra de seks hovedkomponentene. Brukere som svarer bekreftende på åtte av de 12 spørsmålene er avhengig. Trump scorer 10 av 12.

Han kommer med råd til Trump.

«President Trump kan blokkere tilgangen til Twitter på lørdager – en dag han ofte har kommet med de mest provoserende meldingene», skriver professoren.

Og ja – Trump er tilbake på Twitter. En time etter at kontoen var blitt aktivter igjen la han ut en melding om at han skulle bli intervjuet på favorittkanalen Fox.(Vilkår)

Årets Gasellebedrift Sogn og Fjordane
Kompetanse og investorer er det som får de til toppen.
01:01
Publisert: