Syv måneder etter at Tesla-grunnlegger Elon Musk først viste interesse for å kjøpe Twitter, har han gjennomført kjøpet av Twitter til 44 milliarder dollar. New York-børsen bekrefter at handelen i Twitter-aksjen er suspendert fra fredag morgen.

Like før klokken seks norsk tid la Elon Musk ut en melding på Twitter:

«Fuglen er sluppet løs».

Børsen i New York bekrefter fredag ettermiddag at Elon Musk har fullført sin overtagelse av Twitter på 44 milliarder dollar.

Musk hadde frist på seg til fredag klokken 17 på å gjennomføre oppkjøpet for å unngå rettssak.

Har kontroll over Twitter

Store deler av den eksisterende Twitter-toppledelsen er på vei ut av Twitter, ifølge flere amerikanske medier. New York Times skriver at minst en av direktørene ble eskortert ut av Twitters hovedkontor.

«Elon Musk har nå kontroll over Twitter. Jeg er fortalt at tidligere konsernsjef Parag Agrawal og finansdirektør Ned Segal har forlatt selskapets hovedkontor og vil ikke returnere idet Musk-perioden starter», skrev CNBC-journalisten David Faber på Twitter natt til fredag.

Foruten konsernsjef Agrawal og finansdirektør Segal, skal også Vijaya hadde og Sean Edgett, som begge har sittet i konsernledelsen, være ute av selskapet, ifølge Bloomberg og Washington Post.

Hadde tok beslutningen om å kaste ut tidligere president Donald Trump fra Twitter. Det er ikke kjent hvem som skal overta disse stillingene.

Forholdet mellom konsernsjef Agrawal og Musk har vært svært vanskelig.

«Jeg har ikke tillit til ledelsen», skrev Musk da han kom med det første oppkjøpstilbudet i april.

Fredag kveld melder CNBC at også vanlige ansatte nå skal ha fått ansatte, deriblant data-ingeniører.

Tesla-utviklere til Twitter

Tirsdag kveld sendte Musk dokumenter til bankene, som deltar i finansieringen av oppkjøpet, med beskjed om å starte forberedelsene til å overføre penger til sperrede kontoer i forbindelse med oppkjøpet, ifølge Wall Street Journal.

Han har tilbrakt de siste dagene ved Twitter-hovedkontoret i San Francisco. Han har forsøkt å berolige ansatte som har jobbet med usikkerhet og under press i lang tid om at han har en visjon for det sosiale nettverksstedet.

På torsdag troppet en gruppe dataingeniører fra elbilprodusenten Tesla, som også kontrolleres av Musk, opp ved Twitter-hovedkontoret. Ifølge Bloomberg skal de gjennomgå Twitters programvarekode sammen med selskapets egen utviklingsavdeling.

Utviklingssystemene ble sperret tidligere på torsdag slik at Twitters egne utviklere ikke kunne foreta endringer i programvarekoden.

– Dette er en del av prosessen for å sikre at ingenting ved produktet endres før avtalen gjennomføres, sier kilder til Bloomberg.

Musk har sagt han planlegger å hente inn en konsernsjef for Twitter, men at han personlig skal overse programvareutviklingen. Han har ymtet frempå om at han ser for seg muligheten av å utvikle Twitter til en app for alt, etter modell av asiatiske super-apper.

– Jeg tror en slik app vil være veldig nyttig. Bare det å slippe spam og kunne kommentere og legge ut videoer. Jeg tror det er viktig for innholdsprodusenter å ta del i inntektene, sa Musk i en podkast tidligere i år.

Musk eier nettstedet X.com.

– Det langsiktige potensialet for Twitter er langt større enn dagens verdi, sa Musk i forbindelse med at Tesla la frem kvartalsresultatet 19. oktober.

– Nådeløs jakt på klikk

I et brev til annonsører forsøker Musk å forklare planene han har for selskapet. Han skriver han ikke vil la Twitter bli et nettsted hvor alt vil være tillatt.

«Årsaken til at jeg kjøpte Twitter er fordi det er viktig for fremtidens sivilisasjon å ha en felles digital møteplass hvor et bredt spekter av meninger kan diskuteres på en sunn måte uten å måtte ty til vold», skriver Musk.

Investor og milliardær Carl Icahn kan ha fått gevinst på over 2,5 mrd. kroner etter Twitter-veddemål

Han fortsetter med å kritisere «tradisjonelle medier» og den «nådeløse jakten på klikk».

«Det er for øyeblikket stor fare for at sosiale medier vil splitte seg opp i ekkokammer på høyresiden og venstresiden. Det vil skape mer hat og splitte samfunnet», skriver han.

Musk sa i mai at tidligere president Donald Trump bør få komme tilbake til Twitter. Trump ble kastet ut av tjenesten etter stormingen av den amerikanske kongressen 6. januar 2020 etter han tapte det amerikanske presidentvalget.

Bloomberg skriver fredag morgen at Musk vil overta rollen som konsernsjef og reversere utestengelsen av brukere. Musk er toppsjef for SpaceX og Tesla.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.