Tesla-grunnlegger Elon Musk la frem et tilbud om å kjøpe det sosiale nettverksstedet Twitter til rundt 43 milliarder dollar før påske. Dette skjedde dager etter at Musk hadde kjøpt nesten ti prosent av aksjene. Aksjekursen stupte fra over 70 dollar i fjor sommer til 31 dollar i mars.

Gjør klart popkornet

Apollo Global Management, som er et av verdens største oppkjøpsselskap, har holdt samtaler om å støtte et mulig oppkjøpsforsøk med finansiering. Ifølge Wall Street Journal og CNBC skal Apollo ikke være interessert i å delta i selve oppkjøpet, men å stille med kapital.

Twitters aksjekurs steg med 7,5 prosent på mandag. Oppgangen fortsatte i etterhandelen etter medieoppslagene om at Apollo var aktuell med finansiering ble publisert.

Styret i Twitter har svart med å ta i bruk en «giftpille» for å gjøre det mindre interessant og langt vanskeligere å kjøpe seg opp i selskapet. Eksisterende aksjonærer vil få tilbud om å kjøpe sterkt rabatterte aksjer hvis en enkeltaksjonær passerer 15 prosent.

Musk har signalisert at han ikke tenker å gi seg i oppkjøpsforsøket. Det jobbes i kulissene med å få på plass finansiering og muligens et vennligsinnet konsortium som kan få større aksjonærer på glid.

Analytiker Dan Ives, som er en av verdens mest erfarne og respekterte analytikere, mener det er mer sannsynlig at Musk går sammen med en strategisk partner og øker budet fra 54,2 dollar aksjen til rundt 60 dollar.

«I et nøtteskall: den neste uken er veldig viktig for alle som er involvert i denne såpeoperaen. Det er bare å gjøre klart popkornet», skriver Ives i analysen fra Wedbush Securities.

Økt interesse

Apollo har foretatt en rekke oppkjøp i internett- og teknologisektoren. Oppkjøpsselskapet har en forvaltningskapital på rundt 500 milliarder dollar.

Blant de største investorene er Vanguard Group, Blackrock og Capital Group. Vanguard er største institusjonelle eier i Twitter med 10,3 prosent.

Apollo kjøpte Yahoo, som var blant de første store internettselskapene på 1990-tallet, for fem milliarder dollar i fjor. Apollo har evaluert et potensielt samarbeid mellom Yahoo og Twitter, sier kilder til Wall Street Journal.

«Det er ingen garanti for at Twitter vil være mottagelig for det eller en annen avtale», skriver næringslivsavisen.

Andre oppkjøpsfond og finansinstitusjoner har også vist interesse for Twitter. Morgan Stanley er hyrt inn som rådgiver for Elon Musk. Thoma Bravo har kontaktet Twitter-styret direkte og skal være interessert i å legge frem et konkurrerende bud, ifølge Reuters.

Grunnlegger trekker seg

Twitter legger frem kvartalsregnskapet i slutten av neste uke og styret vil svare hva de planlegger å gjøre.

Twitter har hatt svak vekst i mange år og har hatt en negativ kontantstrøm de siste kvartalene. Dette gjør det vanskeligere å foreta et lånefinansiert oppkjøp av selskapet.

Musk kritiserte styresammensetningen i helgen.

«Twitter-styret eier nesten ingen aksjer. Objektivt sett er deres egne økonomiske interesser ikke på linje med aksjonærenes», skrev Musk på Twitter.

I mai avholdes generalforsamling og Twitters grunnlegger Jack Dorsey bekreftet i påsken han planlegger å trekke seg etter 15 år. Dorsey har kritisert styret i flere Twitter-meldinger de siste dagene.

«Det har konsekvent vært selskapets dysfunksjon», svarte Dorsey i en Twitter-tråd, hvor styrenes rolle i Silicon Valley-selskapet ble diskutert.

– Jeg liker ikke å tape

Musk topper oversiktene over verdens rikeste, med en formue på over 260 milliarder dollar, ifølge Forbes. Dette er ikke penger på kistebunnen. Nesten hele formuen er bundet opp i aksjer i elbilprodusenten Tesla og romfartsselskapet SpaceX.

I et intervju på en Ted-konferanse i forrige uke sa Musk at han har tilstrekkelig med midler til å gjennomføre oppkjøpet. Han sa også at han har en «plan B», hvis Twitter-styret avviser oppkjøpsforsøket.

– Jeg liker ikke å tape, sa Musk.

Musk sa også at han ønsker å offentliggjøre de underliggende algoritmene i Twitter, som blant annet bestemmer hvilke meldinger brukerne får se. Twitter, Facebook og andre sosiale medietjenester har fått kritikk rundt manglende åpenhet.

– Det vil være et korrektiv til status quo hvor tweets på en mystisk måte fremmes og degraderes uten noen som helt innsikt i hvorfor og hvordan det skjer, sa Musk.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.