Elon Musk trakk budet på mikrobloggtjenesten Twitter sist fredag – fire måneder etter det ble kjent at han hadde kjøpt nesten ti prosent av aksjene i selskapet. Kort tid senere la Musk inn et bud på hele selskapet. Dette ble anbefalt av styret.

Musk, som er rangert som verdens rikeste person, var villig til å betale 54,2 dollar per aksje. Nå ligger aksjekursen på 34 dollar og er mer enn halvparten av hva den var for ett år siden. Sist fredag trakk Musk budet på Twitter, og skyldte blant annet på falske robotbrukere (spambots).

Offentlig sirkus

På tirsdag ettermiddag saksøkte Twitter Musk for å ha brutt avtalen. De vil tvinge Musk til å gjennomføre oppkjøpet eller betale en milliard dollar i kompensasjon, slik det ble inngått enighet om da avtalen ble inngått.

«Twitter har anlagt et søksmål i Delaware Court of Chancery for å holde Elon Musk ansvarlig for sine kontraktsmessige forpliktelser», skriver Twitters styreformann Bret Taylor i en Twitter-melding.

I søksmålet peker Twitter på at selskapet i utgangspunktet ikke var til salgs.

«Etter å ha iscenesatt et offentlig sirkus for å sette Twitter i spill, for deretter å ha foreslått og undertegnet en selgervennlig fusjonsavtale, tror Musk tilsynelatende at han, i motsetning til andre som er underlagt kontraktlovene, at han står fritt til å kunne ombestemme seg, tilgrise selskapet, forstyrre driften, ødelegge aksjonærverdier og deretter gå bort fra avtalen», heter det i det 62 sider lange søksmålet.

Musk har sendt ut en kort Twitter-melding som foreløpig tilsvar:

«Oh the irony lol»

Twitter skriver de er innforstått med at markedet har endret seg siden Musk først viste interesse for selskapet og startet å kjøpe aksjer. De peker også på at Tesla-kursen, hvor Musk er største aksjonær, har falt og at dette har redusert Musks formue med 100 milliarder dollar.

«Musk nekter å overholde sine forpliktelser overfor Twitter og dets aksjonærer fordi avtalen ikke lenger tjener hans personlige interesser», skriver Twitter i søksmålet.

Gjort alt i sin makt

Twitter skriver i søksmålet at de har gjort alt i sin makt ( «bent over backwards») for å gi Musk alt han har bedt om av informasjon om selskapet og driften.

«Istedenfor å bære kostnadene fra at markedet faller, slik avtalen forutsetter, ønsker Musk å la Twitters aksjonærer ta det. Siden avtalen ble undertegnet har Musk gjentatte ganger karakterisert Twitter og avtalen i nedsettende ordelag, noe som har ført til økt forretningsrisiko for Twitter og press på aksjekursen», skriver Twitter i søksmålet, som er innlevert i Delaware Court of Chancery.

Twitters aksjonærer skal stemme over oppkjøpet allerede i midten av august. Twitter ber domstolen om en rask behandling av søksmålet. Dette betyr at søksmålet kan komme opp i midten av september. Twitter mener det holder med fire dager i retten.

«Det vil beskytte aksjonærene mot markedsrisikoen og de operative ødeleggelsene dette kan påføre selskapet fra Musks forsøk på å true seg ut av en vanntett fusjonsavtale», skriver Twitter.

Eksperter på kontraktsrett mener at Twitter har gode kort på hånden. I avtalen som ble inngått skal Musk ha fraskrevet seg retten til å gjennomføre en grundig due diligence av selskapet.

Twitter-meldinger mot Musk

Musk har argumentert for at Twitter ikke er i stand til å bevise andelen falske robotkontoer som finnes. Dette var et problem Musk var klar over før han undertegnet avtalen.

«Hvis vårt Twitter-bud lykkes vil vi beseire spambotene eller dø i forsøket», skrev han i en Twitter-melding den 22. april.

Han fulgte opp meldingen med å skrive at Twitter ville «autentisere alle ekte mennesker» på den sosiale medieplattformen.

– Advokatene hans kommer til å være svært misfornøyde med at han tvitrer. Alle twittermeldinger de kan finne vil bli brukt mot ham, sier professor Brian J.M. Quinn ved Boston College Law School til New York Times.

Quinn mener at Twitters juridiske argumenter er solide.

Musk har satt sammen et stjerneteam med advokater, ledet av William Savitt som har lang erfaring. På klientlisten står blant andre LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton og selskaper som har vært utsatt fra fiendtlige oppkjøpsforsøk fra den beryktede raideren Carl Icahn.

Ifølge avtalen mellom Musk og Twitter skal transaksjonen gjennomføres innen 24. oktober.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.