Twitters nye eier Elon Musk varslet tidligere denne uken at selskapet kom til å innføre et gebyr tilsvarende drøyt 80 kroner for såkalte verifiserte kontoer. Lørdag presenterte Twitter tjenesten, en drøy uke etter at Musk kjøpte selskapet.

I en oppdatering til Apple iOS-enheter sier Twitter at brukere som «registrerer seg nå» kan få den blå haken ved siden av sine brukernavn.

– Akkurat som kjendiser, selskaper og politikere du allerede følger, sier Twitter.

Men Twitter-ansatt Esther Crawford tvitret senere samme dag at den nye tjenesten ikke er aktiv ennå, men at selskapet tester endringer i realtid.

Allerede verifiserte kontoer ser hittil ikke ut til å ha mistet hakeikonet på plattformen, og det er foreløpig uklart når det nye systemet skal være i drift.

Frykt for desinformasjon

Dersom alle som betaler, kan få den blå haken i sin Twitter-profil, kan det føre til forvirring og økt desinformasjon i forkant av kongressvalget i USA tirsdag, skriver nyhetsbyrået AP.

– Twitter vil utestenge kontoer som forsøker seg på imitasjon og beholde pengene! svarer Musk på et spørsmål om dette på Twitter.

Men mange frykter at de omfattende oppsigelsene av ansatte kan ramme modereringen av innhold og verifisering på plattformen. Mange offentlige etater, valgstyrer, politikontorer og nyhetsmedier bruker Twitter til å opplyse allmennheten.

Endringen vil markere slutten på Twitters mangeårige verifiseringssystem. Det ble lansert i 2009 for å forhindre at brukere ga seg ut for å være personer de ikke er, typisk kjente kjendiser og politikere.

423.000 verifiserte

Før den planlagte endringen har Twitter 423.000 verifiserte kontoer, mange av dem vanlige journalister fra hele verden som selskapet verifiserte uavhengig av hvor mange følgere de hadde.

Blant de verifiserte er også en lang rekke kjendiser, idrettsfolk, influensere, politikere, offentlige etater, aktivister, bedrifter, organisasjoner, nyhetsmedier og varemerker.

Den blå haken har hjulpet Twitters 238 millioner daglige brukere til å avgjøre hvorvidt kontoene de får informasjon fra, er autentiske. Eksperter har derfor uttrykt bekymring for hvilke konsekvenser det vil få å skrote plattformens verifiseringssystem.

Bønn fra FN-topp

FNs menneskerettssjef ba lørdag Musk innstendig om å sikre at respekt for menneskerettighetene står sentralt i styringen av Twitter.

– I likhet med alle selskaper må Twitter forstå skadene som er forbundet med dets plattform og ta grep for å håndtere dem, sier FNs høykommissær for menneskerettigheter, Volker Turk, i et åpent brev lørdag.

Turk viser til rapporter om at hele Twitters menneskerettighetsteam er blant de mange som har fått sparken siden Musk tok over. Det er ingen oppmuntrende start, mener Turk, som har delt brevet på Twitter.

Dorsey beklager

Siden kjøpet har Twitter sparket rundt halvparten av de ansatte – 7.500 personer.

Twitters medgrunnlegger og tidligere toppsjef Jack Dorsey tok på seg deler av skylda for at så mange mister jobben.

– Jeg tar på meg ansvar for årsaken til at alle er i denne situasjonen: Jeg fikk selskapet til å vokse for raskt. Jeg beklager det, tvitret han lørdag.

Musk tvitret fredag at han ikke har noen annet valg enn å si opp folk «siden selskapet taper 4 millioner dollar dagen». Samtidig taper Twitter penger på grunn av at annonser vender selskapet ryggen.

Musk betalte 44 milliarder dollar for selskapet, og oppsigelsene og abonnementstjenesten er ledd i hans forsøk på å tjene penger på Twitter.

En god del av prisen for Twitter skaffet Musk ved blant annet å selge Tesla-aksjer, men 13 milliarder dollar – rundt 135 milliarder kroner – er lånt ut av en gruppe storbanker med Morgan Stanley i spissen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.