Det skriver Wall Street Journal.

Tirsdag kveld overrasket Tesla-sjef Elon Musk alle og enhver med en Twitter-melding sjelden sett fra en toppsjef i et børsnotert selskap:

– Vurderer å gjøre Tesla privat til 420 dollar aksjer. Finansiering er sikret, skrev han, og hintet til at han vil ta Tesla av børs.

Aksjen steg 11 prosent samme dag, og det ble ganske umiddelbart spekulert i hvorvidt det er lovlig å melde såpass børssensitiv informasjon gjennom Twitter.

Nå skal det amerikanske finanstilsynet (SEC) undersøke om Musk hadde grunnlag for å skrive det han skrev.

Kan komme under rettslig etterforskning

Dersom tilsynet mistenker at Musk sine uttalelser var villedende eller direkte falske kan Tesla komme under en rettslig etterforskning, ifølge kilder med kjennskap til saken, skriver Wall Street Journal.

Amerikansk lovgivning sier at ledere i selskap ikke kan gi aksjonærene villedende informasjon om hendelser av betydelig karakter.

Ifølge avisen er det ikke kjent om tilsynet har åpnet en formell etterforskning, og hverken SEC eller Tesla ønsket å kommentere saken.

«Vanlig å faktasjekke»

Tidligere president på New York Stock Exchange, Thomas Farley, sier til avisen at det er vanlig prosedyre å faktasjekke Musks uttalelser. Ifølge ham kan tilsynet be om å få se alle avtaler Tesla har med finansielle partnere for å sjekke om Tesla virkelig har den finansieringen Elon Musk sier selskapet har.

– Dersom finansieringen er på plass burde det være dokumentasjon som kan vise det. Dette er veldig enkelt å få til, og det burde de klare, sier han.

Torsdag falt Tesla-aksjen og nesten hele oppgangen som kom like etter Musks Twitter-melding er radert.

Ifølge næringslivsavisen CNBC skal styret i Tesla møtes neste uke sammen med finansielle rådgivere for å diskutere Musks plan om børsexit. Trolig vil styret be Tesla-sjefen om å trekke tilbake forslaget om å ta selskapet av børs.

Saudi-Arabia handler Tesla

Foreløpig er det ikke kjent om Musk har klart å sikre seg finansieringen som skal til. Ifølge Financial Times skal Saudi Arabias utenlandsfond ha kjøpt en aksjepost i Tesla verd to milliarder dollar, et sted mellom tre og fem prosent av selskapet.

Dersom Tesla blir tatt av børs til 420 dollar aksjen, slik Musk har foreslått, vil det prise selskapet til 71 milliarder dollar, tilsvarende 575 milliarder kroner.

Det vil være uten sidestykke være den største børsexiten i historien.

Storbanken Barclays skrev tidligere denne uken at det vil kreve rundt 70 milliarder å ta Tesla av børs: 60 milliarder dollar for egenkapitalen og 10 milliarder dollar for gjelden.

– Selv om Saudi-Arabias fond tar tre til fem prosent er det fortsatt et stort gap i finansieringen, skrev banken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Han har brukt 0,3 mm av Mjøsa for å berge avlingen
Grønnsaksbonde Per Odd Gjestvang fra Vang gård på Toten har berget deler av avlingen i ekstremtørken ved å pumpe opp vann fra Mjøsa.
01:46
Publisert: