Etter en brokete oppkjøpsprosess, som nesten endte for domstolene, ble det forrige uke klart at verdens rikeste mann Elon Musk hadde gjennomført kjøpet av det sosiale mediet Twitter.

Tesla-gründeren måtte ut med svimlende 44 milliarder dollar – eller vel 450 milliarder kroner – for selskapet.

Dramatikken rundt oppkjøpet er imidlertid langt fra over. Bare kort tid etter overtagelsen fikk både toppsjefen Parag Agrawal, økonomisjefen Ned Segal og policysjef Vijaya Gadde sparken fra selskapet. Musk har også kvittet seg med hele styret.

Og Tesla-gründeren vil angivelig kvitte seg med langt flere, for ifølge amerikanske medier mottok flere av de ansatte i Twitter brev om oppsigelse fra den nye eieren fredag.

«I et forsøk på å føre Twitter inn på en sunn vei, vil vi gjennomgå den vanskelige prosessen det er å redusere vår globale arbeidsstyrke fredag» heter det i eposten som ble mottatt av ansatte torsdag, ifølge Financial Times.

Går til søksmål

Allerede torsdag kunne Bloomberg melde at det skulle være snakk om så mye som 3700 ansatte som sto i fare for å miste jobben. Det tilsvarer omtrent halvparten av arbeidsstyrken, og bekreftes av flere medier fredag:

– Om lag halvparten av arbeidsstokken vil bli omfattet, står det i en epost som er sendt til dem som har mistet jobben etter at Elon Musk overtok selskapet.

Nyhetsbyrået AFP har sett eposten, og flere amerikanske medier meldte tidligere fredag at halvparten av de ansatte har mottatt et brev om oppsigelse fra den nye eieren.

Enkelte ansatte har tvitret at de allerede har mistet tilgangen til sine epostkontoer på jobben. Både de og andre har lagt ut støttemeldinger under emneknaggen #OneTeam.

De ansatte hevder imidlertid at er det imot føderal lov og loven i delstaten California å si opp ansatte uten 60 dagers varsel, skriver nyhetsbyrået Bloomberg. Masseoppsigelsene blir dermed møtt med søksmål fra de ansatte.

Melder om massivt fall i inntektene

Analytiker Dan Ives i Wedbush peker på at Musk har betalt så mye som 20 milliarder dollar for mye for Twitter, noe som tvinger ham til å kvitte seg med ansatte for å sikre sine egne og investorenes penger, skriver CNBC.

Dette estimatet stemmer investeringsdirektør i Nordea, Robert Næss, med i.

– Hvis ikke Musk hadde kommet med kjøpstilbudet i april, men i dag, så tror jeg han hadde fått selskapet for halvparten av prisen. Altså 200 milliarder kroner mindre, sier han til DN.

– Er det dette som tvinger Musk til å si opp ansatte?

– Twitter har en kostnadsbase på oppunder fem milliarder dollar. Av disse milliardene går omtrent en av dem til å dekke lønnskostnader for de 7500 ansatte. Så det hjelper på, men selv om du får gjort akkurat det samme med halvparten av de ansatte, så ender ikke Twitter opp med en vanvittig god inntjening.

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea.
Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea. (Foto: Eivind Senneset)

Noe overraskende dukket Musk opp på en konferanse i New York fredag, altså samme dag som eposten vedrørende masseoppsigelsene ble sendt ut til de ansatte. Under en spørretime som del av konferansen anerkjente Musk, ifølge Bloomberg, at han har betalt for mye for Twitter.

Samtidig understreket Musk at han tror Twitter kan bli det mest verdifulle selskapet i verden.

– Det ligger definitivt ikke i kortene. Vi snakker om en topplinje på fem milliarder dollar, sammenligner vi det med Meta, som ja er litt ulikt, men som også er et sosialt medium, så har de en omsetning på 116 milliarder dollar. Det kan være Musk klarer å gjøre Twitter mer verdt, men han har en veldig lang vei å gå, er Næss' reaksjon på det optimistiske utsagnet.

Melder om massivt fall i inntektene

Det ser imidlertid ikke ut til at det blir lett for Musk å bedre lønnsomheten på kort sikt. For i kjølvannet av hans overtagelse har flere kjente selskaper, som General Motors, Mondelez, Carlsberg og General Mills, satt markedsføringen sin på Twitter på pause.

Fredag anbefalte også Volkswagen sine merkevarer å stanse markedsføring på Twitter inntil videre.

– Vi følger situasjonen tett og vil beslutte de videre stegne ut fra utviklingen, skriver bilprodusenten i en uttalelse.

Ifølge Financial Times er det nemlig flere som frykter at plattformen vil fylles med desinformasjon og hatefulle ytringer som følge av Tesla-gründerens overtagelse.

I en Twitter-melding fredag uttrykker Musk selv hva han synes om den saken:

– Twitter har hatt et massivt fall i inntektene på grunn av aktivistgrupper som presser annonsørene, selv om ingenting har endret seg når det gjelder moderering av innhold på plattformen og vi gjorde alt vi kunne for å blidgjøre aktivistene. Ekstremt rotete! De prøver å ødelegge ytringsfriheten i Amerika, skriver Musk.

Mens oppsigelsesprosessen pågår er Twitters hovedkontor i San Francisco stengt, og alle ansatte er sendt hjem.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.