Det har vært uro på det digitale valutamarkedet siden midten av desember da bitcoin satte en foreløpig rekord på 20.000 dollar. På tirsdag var kursen ned i under 6000 dollar. Den har tatt seg opp de siste to døgnene og ligger over 8000 dollar tidlig torsdag morgen.

– Hvis du ser på en markedsverdi på 100 milliarder dollar nå, og at den var rundt 200 milliarder dollar i forrige uke, så er dette en kjøpsmulighet. Vi tror det er et potensial for en økning på 30 til 40 ganger. Markedet for gull er verdt 7000 milliarder dollar. Mange begynner å skjønne dette og innse verdien. Uansett hva som har skjedd de siste dagene er dette en veldig undervurdert eiendel, sier Winklevoss til CNBC.

En 40-dobling vil gi en pris på 325.000 dollar - 2,5 millioner kroner.

- Minner om dotcomboblen

Mange andre har en totalt annen oppfatning av bitcoin og kryptovalutaer. Som den amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs.

I en fersk rapport som CNBC refererer, skriver banken at «de fleste kryptovalutaene blir null verdt».

Hele kryptovalutamarkedet karakteriseres i rapporten som «et eksperiment», og at det minner om dotcomboblen som sprakk i år 2000. De aller fleste internettaksjene fra slutten av 1990-tallet er verdiløse i dag.

Bankens globale analysesjef Steve Strongin reagerer på at alle kryptovalutaer ser ut til å bevege seg i takt som en enkelt aktivaklasse, og mener et «vinneren tar alt»-scenario burde prises inn i markedet. Da ville nesten alle falle til null i verdi.

– Som dessert

Winklevoss-tvillingene inngikk et forlik med Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg for ti år siden og fikk oppgjør i kontanter og aksjer. Dette var verdt rundt 65 millioner dollar, ifølge Wall Street Journal.

I 2011 begynte de å kjøpe bitcoin. Med dagens kurser er de verdt over 500 millioner dollar hver. Begge var dollarmilliardærer i midten av desember i fjor. De ser positivt på at tilsynsmyndigheter begynner å følge opp handel og ulike investeringsprodukter i digitale valutaer.

– Vi ser langsiktig på dette. Vi husker da bitcoin lå på åtte dollar. Alt utover det er som dessert, sier Tyler Winklevoss til Bloomberg.

Manglende forestillingsevne

Han mener at det er feil å sammenligne kryptovalutaer med vanlige valutaer som benyttes i transaksjoner. Det er oppgjør mellom datamaskiner og andre produkter som vil føre til et gjennombrudd for kryptovalutaer.

– Maskinene vil ikke åpne konto hos JP Morgan, sier Winklevoss.

Finansinstitusjonens konsernsjef Jamie Dimon kalte bitcoin for «svindel» i fjor.

– Denne typen kritikk viser en svikt i forestillingsevnen på hva som er mulig, sier han.(Vilkår)

​Slik skal han klare det umulige
Statoil-sjef Eldar Sætre stiller gjerne opp om tre år for å gjøre opp regnskap for om han har lykkes.
01:53
Publisert: