President Erdoğan og hans parti AKP gikk i helgen på et sviende nederlag i lokalvalget i Istanbul, etter et kvart århundre ved makten. Etter at opposisjonslederen Ekrem İmamoğlu sensasjonelt vant ordførervalget i slutten av mars, tvang AKP gjennom en annullering og nyvalg.

Resultatet er at İmamoğlu vant en enda større seier, og sent søndag gratulerte Erdoğan ham med seieren.

Beseire eller sluke?

Einar Wigen, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, mener Erdoğan vil lete etter måter å utmanøvrere İmamoğlu før han kan bli en konkurrent om presidentmakten.

Einar Wigen
Einar Wigen

– Erdoğan sier selv at Istanbul er nøkkelen til Tyrkia, og jeg kan ikke se for meg at han over tid vil akseptere å leve med at İmamoğlu styrer i reell opposisjon, og særlig ikke at han gjør byen til utstillingsvindu for et politisk alternativ til Erdoğan. Slik jeg ser det har Erdoğan nå to valg: han kan forsøke å innrullere İmamoğlu og gjøre ham til sin klient, eller han kan krisemaksimere og vente på at İmamoğlu gjør en feil og felle ham, sier Wigen.

İmamoğlu vant Istanbul med et forsonende budskap med et positivt politisk budskap, uten å polarisere eller gå i skarp konfrontasjon med Erdoğan. Han har heller ikke gått hardt ut mot Erdoğans mektige allierte i politikk og næringsliv.

– İmamoğlu har ikke snakket om hevn, noe som gjør at enkelte i AKP kanskje vil forsøke å innrullere ham i deres politiske prosjekt. Erdoğan er også kjent for å ta tiden til bruk, og han vil nok se an situasjonen for å finne det svake punktet, sier Wigen.

Han mener denne myke tilnærmingen også har gjort det lettere for Erdoğan-tilhengere som begynner å bli lei av den autoritære presidenten å satse på opposisjonen, uten redsel for å bli straffet for tidligere forbindelser.

Svak økonomi

Wigen sier de sentrale myndighetene i Ankara har flere strenger å spille på for å presse lokalmyndighetene i Istanbul, hvis det skulle være nødvendig. Økonomien i Istanbul er alt nå svak, og president Erdoğan kan presse İmamoğlu i budsjettprosessen og når det gjelder tildeling av nye store infrastrukturprosjekter som i stor grad har båret økonomien de siste årene.

Samtidig har Erdoğan dårligere kort enn tidligere. Polarisering, som tidligere har gjort det mulig for Erdoğan å splitte opposisjonen, fungerte ikke slik det har pleid. İmamoğlu ser også ut til å forsøke å holde maktkampen i åpent lende, noe som vil gjøre at både skittent spill og forsøk på å innrullere İmamoğlu i Erdoğans prosjekt lett kan slå tilbake på Erdoğan selv.

Målet er makt

Wigen sier Erdoğan og AKPs mål er makt, ikke utopier eller idealsamfunn, og at han derfor har en fordel mot motstandere som İmamoğlu som ønsker å oppnå politiske mål.

– Så lenge han fortsatt sitter på toppen kan Erdoğan være fornøyd med mange mulige utfall, sier Wigen.

Han minner om at Erdoğan er en både pragmatisk og knallhard maktpolitiker, som er villig til å gå hardt frem for å få det som han vil. Han har annullert valg, drevet politisk forfølgelse og endret de politiske spillereglene etter eget forgodtbefinnende.

Et av Erdoğans mantra er «oss eller kaos». Wigen sier det som ofte skjer er at Erdoğan skaper en tilspisset situasjon selv, som fører til kaos, for så å komme ridende i rustning på sin hvite hest med hevet sverd og rydde opp.

– Det gjør meg litt skeptisk til hva AKP og Erdoğan kan finne på fremover, sier Wigen.

Markedene positive

I markedene er det mandag lettelse over avklaringen i Istanbul, og at maktovertagelsen synes å skje på fredelig vis.

Den tyrkiske valutaen lira, som har falt kronisk de siste par årene, styrket seg markant, og Istanbul-børsen hadde også en meget god dag.

Selv om opposisjonen fortsatt jubler i gatene i Istanbul, er de fundamentale økonomiske problemene med inflasjon, budsjettunderskudd, gjeld og manglende investeringer minst like gjeldende.

– Når gatefestene er over kommer hverdagen fort, sier Wigen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.